Дружба: в соцмережах, як у реальному житті

Інтернет створює нові можливості для спілкування людей. У віртуальній реальності ми не обмежені просторовими умовностями. Але чи завдяки цьому в нас з’являється більше онлайн-друзів? Чи змінює Facebook і Ко принципи дружби? Ні, каже британський учений. Він довів, що не зовнішні умови, а людська природа визначає, про скількох друзів ми можемо піклуватися.

 

 

 

Онлайн у нас стільки ж друзів, скільки в релаьному житті – приблизно 150. Ілюстрація: Peter Chernaev/ iStock.

 

 

У справжньому житті ми товаришуємо за певним зразком. Про це свідчать дослідження психологів. «Соціальні зв’язки людей та людиноподібних мавп становлять низку ієрархічних шарів», – пояснює Робін Дюнбар (Robin Dunbar) з Оксфордського університету. Ця структура подібна на концентричні замкнені кола.

 

До першого, найменшого кола належать від 3 до 5 близьких друзів, з якими найчастіше контактуємо і ділимося особистим. Наступне – більше, до нього належать 15 друзів, які нам також близькі, але яким ми присвячуємо менше часу. Третє коло позначає людей, з якими нас пов’язує, радше, вільна дружба, їх у нас – до 150. Ці 150 оточені знайомими, яких налічують1500 – це люди, яких ми час від часу зустрічаємо, проте не присвячуємо їм багато ні часу, ні уваги.

 

Така структура соціальних зав’язків спричинена тим, що ми можемо взаємодіяти лише з обмеженою кількістю людей, пояснює Дюнбар. На більше ми не здатні через  специфіку мозку та обмаль часу.

 

Але чи стосуються такі обмеження дружби в Інтернеті? Дюнбар перевірив це твердження. На противагу багатьом попереднім ученим, аналізуючи активність в соціальних мережах, він залучив не лише студентів, тобто дуже молодих піддослідних, а й дорослих всіх вікових груп. Загалом майже 4 тисячі учасників відповіли на запитання про своїх віртуальних друзів та оцінили кількість й інтенсивність своїх контактів.

 

«Результати засвідчують, що масштаби та принципи онлайн-дружби дуже подібні на офлайн-спілкування, – каже Дюнбар. – В обох однакові замкнена структура внутрішніх кіл і частота взаємодії».

 

Виявилося, що більшість піддослідних мали 3-4 близьких друзів онлайн, з якими спілкувалися регулярно. Науковець назвав їх групою підтримки. Після них йде група, що складається з 8 контактів.

 

Згідно з дослідженнями Дюнбара, середня кількість друзів в соціальних мережах – близько 150, тобто стільки ж, як і в реальному житті. «Учасники дослідження, що в соціальних мережах мали на диво багато онлайн-друзів, мали лише трохи більше коло вільних (випадкових) знайомих», – пояснює Дюнбар.

 

Вченого результати переконали: здавалось би необмежені можливості Інтернету не нівелюють наших власних когнітивних обмежень. Хоча технічно онлайн ми бачимо значно більше друзів, але створювати більше контактів ми не можемо.

 

«В онлайн-середовищі все одно залишаються обмеженими наші увага та когнітивні здатності», – сказав Дюнбар. Очевидно, в мозку людини закорінені когнітивні межі кількості друзів, які не можуть подолати всі жодні онлайн-медій. Зрештою, час, який ми проводимо в соціальних мережах, обмежений.

 

Тобто, технічний прогрес дружбу по суті не змінює. Він лише розширює шляхи спілкування.

 

 

Nadja Podbregar

Freundeskreise: Wir sind der limitierende Faktor 

Wissenschaft.de, 20/01/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

23.01.2016