Через борги права голосу в ООН втратило 15 країн-членів.

Про це  поінформував Генеральну Асамблею ООН Генеральний секретар Пан Ґі-Мун – повідомляє новинний телеканал ABC News.

 

 

Офіційний лист за підписом Пан Ґі-Муна було оприлюднено увечері в п'ятницю, 22 січня. Серед країн-боржників Генсек ООН назвав, зокрема, й такі свого часу заможні нафтові держави, як Венесуелу і Лівію.

 

Пан Ґі-Мун зауважив, що країни, котрі вчасно не сплатили членських внесків зможуть і тепер голосувати в ООН, але тільки у виняткових випадках.

 

Також у списку боржників значаться Домініканська республіка (2,1 млн доларів), Сент-Вінсент і Гренадіни (2155 доларів) і Бурунді (1360 доларів).

 

Втім, у випадку, якщо країна-член ООН не змогла заплатити з незалежних від неї обставинам, то їй можуть залишити повне право голосувати.

 

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка дозволяє кільком бідним країнам, які перебувають у стані війни, зокрема Сомалі і Ємену, голосувати протягом поточної сесії, незважаючи на борг. Попри борги ООН не стала позбавляти права голосу також Коморські острови, Гвінею-Бісау й Сан-Томе і Принсіпі у зв'язку з важкою політичною та економічною ситуацією в цих країнах.

 

Раніше в число боржників, котрі підпадають під санкцію ООН, входив також Іран. Однак, за словами спікера Генасамблеї Даніеля Томаса, країна в останній момент сплатила внески і тепер може брати участь у голосуванні.

 

Венесуела, котра є теж непостійним членом Ради Безпеки ООН, з наступного місяця стане її головою. Борги щодо членських внесків на це не вплинуть. Венесуела, зазначено в листі Пан Ґі-Муна, заборгувала ООН близько трьох мільйонів доларів. 

23.01.2016