Головний медик Івано-Франківщини проблем з фінансуванням лікарень не бачить.

 

Директор департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації Мирон Матейко не вважає ситуацію з фінансування медицини в області катастрофічною, передає "Бліц-Інфо".

 

Головний медик прокоментував заяву лікаря обласної клінічної дитячої лікарні Оксани Манюх, яка розповіла, що в обласному бюджеті передбачено 9 грн/день на лікування дитини.

 

За словами Мирона Матейка, деякі захищені статті видтків (наприклад, зарплата) закладені в бюджеті області не пв повному обсязі, але у випадку перевиконання плану надходжень бюджет будуть переглядати.

 

«Тому заяви про катастрофу доволі перебільшені. Вибачте, але бюджетний рік тільки починається. Кожен керівник теж має планувати бюджет своєї установи та закладати кошти на першочергові питання. Я це кажу як колишній головний лікар», – додав він.

 

Мирон Матейко зазначив, що треба «не панікувати, а працювати» - залучати позабюджетні кошти.

 

«На обласну дитячу лікарню цьогоріч закладено 5 мільйонів для придбання обладнання. Якщо керівникові не вистачає медикаментів, то най бере на медикаменти. Але залишаться без нового обладнання. Якщо є питання, то приходьте в депарамент і говоріть. Будемо вишукувати можливості і перекидувати гроші. Щороку приймають один бюджет, а виходить по-іншому, бо уточнюється і добавляється», - сказав директор департаменту охорони здоров’я.

 

Голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров'я депутат Манолій Піцуряк щодо фінансування медицини в області дивиться менш оптимістично. За його словами, грошей бракує усім медзакладам обалсті, проте не з вини обласного керівництва, а через рішення парламенту.

 

«Це дійсно катастрофа. І в обласних, і районних закладах. Але це не тільки проблема дитлікарні, а всіх закладів. Але це не обласна рада врізала і затвердила. Це парламент передбачив у бюджеті на 2016 на 2 мільярди меншу суму, аніж було у 2015 та 2014. І це при тому, що долар значно зріс», – сказав він.

 

 

22.01.2016