Путін офіційно підозрюється у вбивстві Литвиненка.

Про це йдеться в доповіді, представленій суддею Високого суду Лондона сером Робертом Оуеном за результатами офіційного розслідування, повідомляє BBC. Публічне дізнання (public inquiry)  у справі вбивства колишнього співробітника ФСБ Алєксандра Литвиненка, який співпрацював з британськими спецслужбами, 23 листопада 2006 року, було розпочато в січні 2015 року. Як встановила експертиза, він помер від отруєння полонієм.

 

 

Британські правоохоронні органи, які розслідували загибель Литвиненка, дійшли висновку, що отрута в його організм потрапила під час зустрічі з Дмитром Ковтуном і Андрієм Луговим 1 листопада 2006 року. Ковтун і Луговий звинувачення в причетності до смерті Литвиненка категорично заперечують.       

     

Метою публічного дізнання, проведеного Високим судом Лондона, було встановлення можливої ​​причетності до вбивства Литвиненка російської влади.

 

Висновок 300-сторінкового доповіді сера Роберта Оуена  звучить:  "Беручи до уваги доступні мені всі докази та аналізи я вважаю, що операція ФСБ вбивства Литвиненка була, ймовірно, схвалена п.Патрушевим а також президентом Путіним". ["Taking full account of all the evidence and analysis available to me I find that the FSB operation to kill Litvinenko was probably approved by Mr Patrushev and also by President Putin."]

 

Безпосередніми виконавцями вбивства, йдеться в документі, були бізнесмен Дмітрій Ковтун і колишній співробітник ФСБ Андрєй Луговий.

21.01.2016