Депутати подали в КС подання, котре дозволить обшахрати конституційне голосування.

Народні депутати просять Конституційний суд розтлумачити пункт Основного закону, в котрому йдеться про терміни для процедури остаточного схвалення проекту конституційних змін, якщо той уже отримав попереднє схвалення з боку Верховної Ради. Депутатські сумніви пов'язані зі 155-ою статтею Конституції, в котрій ідеться про те, що проект змін до КУ в остаточній редакції слід голосувати "на наступній черговій сесії Верховної Ради України". На їхню думку, може йтися про будь-яку з наступних сесій.

 

Копія подання, підписаного 51 народним депутатом із фракцій Блок Петра Порошенка та "Народний фронт", опублікована на офіційній сторінці Конституційного суду.

 

"На нашу думку, при тлумаченні даної норми слід виходити з мети законодавця, яка, очевидно, полягає у створенні в Конституції важливого захисного механізму від занадто частих її змін. Він реалізується через заборону прийняття змін до Основного закону протягом однієї й тієї ж сесії. Якщо виходити саме з такої мети, стає очевидним, що немає значення, чи "наступна сесія", на якій має бути остаточно схвалений законопроект про внесення змін до Конституції – це сесія, безпосередньо наступна за тою, де законопроект був попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради України, чи будь-яка інша наступна (пізніша за часом) сесія Верховної Ради України", – ідеться у зверненні депутатів.

 

Нардепи не приховують, що одним із мотивів звернутися до КС є бажання спланувати розгляд в остаточній редакції проекту конституційних змін щодо децентралізації влади та "особливого статусу" на Донбасі. "Через обмеження у часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного схвалення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади") №2216 може скластися ситуація, коли цей законопроект може бути не розглянутий протягом третьої сесії Верховної Ради України", – ідеться у зверненні депутатів.

 

Нагадаємо, проект змін до Конституції було схвалено на позачерговій сесії ВР 31 серпня. Теперішня сесія парламенту – тобто наступна після згаданої вище позачергової – завершується 2 лютого.

 

20.01.2016