Президент звільнив Кірєєва та ще трьох одіозних суддів.

Президент України звільнив чотирьох суддів через порушення ними суддівської присяги.

 

Пропозиції про звільнення вносила Вища рада юстиції за підсумками перевірок, що проводилася за законом "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", інформує прес-служба президента.

 

Зокрема, звільнено суддю Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва, який був одним із суддів у справі Юлії Тимошенко. За висновком Вищої ради юстиції, під час розгляду кримінальної справи за обвинуваченням колишнього прем’єр-міністра він безпідставно змінив запобіжний захід з підписки про невиїзд на тримання під вартою, "чим допустив свавільне та незаконне позбавлення її волі". Дії Кірєєва спричинили порушення основоположного права людини на свободу та слугували підставою для винесення Європейським судом рішення проти України.

 

Також звільнено суддю Червонозаводського районного суду Харкова Олену Васильєву, за рішеннями якої притягали до адміністративної відповідальності учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року у Харкові. Тоді "майданівці" Голубєв та Воронцов, що брали участь у блокуванні воріт академії внутрішніх військ, отримали по 15 діб адміністративного арешту кожен.

 

Віталія Літвінова звільнено з посади судді Оболонського районного суду міста Києва за необґрунтоване рішення щодо активіста Євромайдану у січні 2014 року: Олександр Кравцов неправомірно утримувався під вартою з 23 січня до 23 березня 2014 року. За інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів, у 2014 році щодо Літвінова відкривали три дисциплінарні справи за зверненнями учасників Революції гідності.

 

Також серед звільнених – суддя Ленінського районного суду Луганська Олексій Золотарьов, який у лютому 2013 року прийняв чотири неправові рішення щодо права власності на трубопроводи, розташовані у Слов’яносербському, Сватівському та Білокуракінському районах Луганської області. Внаслідок часткового демонтажу трубопроводів відбулося руйнування меліоративної системи. Загальна довжина трубопроводів, які вибули з державної власності та власності третіх осіб на підставі незаконних судових рішень судді Золотарьова, складає 37,7 кілометрів.

 

19.01.2016