Система міжбанківських платежів SWIFT зняла санкції з іранських банків.

Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті SWIFT.

 

 

«Перепідмикання до системи відбудеться без будь-яких обмежень і дискримінації всередині і поза межами Ірану», - наголошується у повідомленні.

 

Іранські банки повернуться у SWIFT «після ухвалення необхідних технічних заходів для підключення, а також низки адміністративних і системних перевірок».

 

Як уточнюють іранські ЗМІ з посиланням на джерела у Торговій палаті Ірану, перепідключення Ірану до SWIFT відбудеться найпізніше 30 січня.

 

Проте санкції знімаються не з усіх іранських банків. Деякі все ще залишаються під дією обмежень Європейської Унії. Їхнє підключення до SWIFT можливе тільки після скасування Брюсселем відповідних санкцій.

 

Нагадаємо, Іран відімкнули від системи SWIFT 2012 року. Сама ж система SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), яка заснована у 1973 році, є кооперативним товариством, що надає авторизовану мережу обміну інформацією між банками. Система об'єднує 10 тисяч фінансових інституцій з 209 країн. За її допомогою банки і компанії обмінюються інформацією, наприклад, передають платіжні доручення та укладають угоди. Щорічно через SWIFT клієнти банків переказують коштів на шість трильйонів доларів.

 

Як вже повідомляв «Z», напередодні США і Євросоюз оголосили про зняття санкцій з Ірану. Це сталося після публікації доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йдеться, що Тегеран виконав всі умови угоди щодо заморожування своєї ядерної програми.

 

Іран досягнув домовленостей зі США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Росією і Китаєм влітку 2015 року. Згідно з ними, Тегеран відмовився розвивати свою ядерну програму в обмін на зняття міжнародних санкцій.

18.01.2016