Єврокомісія визнала фіаско програми ЄУ з розподілу біженців.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив у п'ятницю, 15 січня, що зусилля Брюсселя щодо перескерування біженців з Італії та Греції в інші країни виявилися «провальними» – повідомило німецьке ділове видання Handelsblatt. «На даний момент перевезено лише 272 мігранти із запланованих 160 тисяч», – бідкався він.

 

 

Зрив програми головним чином спричинила позиція деяких країн-членів ЄС зі Східної Європи, котрі рішуче виступили проти прийняття біженців з Азії та Північної Африки. Проте Юнкер висловив рішучість вирішити цю проблему. «Релокалізація повинна відбутися, у цьому питанні я не поступлюся. Не може бути такого, що якась країна заявляє: ми не приймемо взагалі жодного біженця», – заявив президент Єврокомісії.

 

Разом з тим Юнкер оголосив про намір Єврокомісії переглянути європейське законодавство щодо біженців. За його словами, в березні 2016 року ЄК репрезентує пропозиції щодо реформування Дублінської угоди. «Дублінська система безумовно не працює», – визнав Юнкер.

 

При цьому президент Єврокомісії наголосив на необхідності створення легальних шляхів в'їзду до Унії для мігрантів. Юнкер також застеріг від наслідків запровадження контролю на внутрішніх кордонах країн ЄУ, заявивши, що без свободи пересування «євро не має сенсу». «Якщо ми вб’ємо Шенґен, то заженемо в труну й внутрішній ринок ЄУ», – застеріг Юнкер.

 

На даний момент Дублінська угода визначає, що запити про надання притулку повинні розглядатися в тій країні, кордон якої мігрант перетнув першою. Через стрімке зростання в 2015 році потоку біженців це положення, фактично, перестало працювати, оскільки на деякі країни на зовнішніх кордонах ЄУ припадало занадто велике навантаження щодо прийому мігрантів.

 

В рамках програми Євроунії з перерозподілу біженців, близько 160 тисяч біженців, котрі потрапили на територію Італії та Греції, повинні отримати притулок в різних країнах Європи відповідно до визначених квот. Реалізація програми почалася восени 2015 року.

15.01.2016