ОДА звернеться до суду, якщо підприємства не приведуть до ладу бомбосховища.

Виконувач обов’язків директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Андрій Умрихін розповів, що до кінця лютого спеціально створена комісія закінчить перевірку бомбосховищ в області, проте вже зараз підприємства, на балансі яких є захисні споруди, мають привести їх до ладу, аби не отримати судовий позов, пише Zaxid.net.

 

«Я особисто проїхав більше половини бомбосховищ. Враження дуже негативні. Бомбосховища, які перебувають на балансі приватних підприємств, часто використовуються під склади, магазини. Вони захаращені. Є закриті захисні споруди і потрапити до них не вдасться. 130 бомбосховищ на Львівщині перебувають у дуже поганому стані і використовувати їх не можна», –  сказав Андрій Умрихін.

 

Придатними до використання є понад 490 бомбосховищ, серед них є споруди для радіоактивного схову, де стоять спеціалізовані витяжки з хімічними реактивами. Але більшість можуть захистити лише від ударної хвилі, тому що переважно це сховища в підвалах багатоповерхових будинків.

 

Щодо обласного центру, то тут усього 173 захисні споруди, з яких можна використовувати для порятунку мешканців близько 110.

 

«Якщо керівники підприємств, на балансі яких перебувають приміщення, не виконають вказівки для усунення зауважень комісії, то будемо звертатися до суду», – наголосив Андрій Умрихін.

 

Він додав, що навіть про придатні для переховування споруди львів’яни не знають, тому зараз у ЛОДА думають над тим, як сповіщати мешканців про місця, у яких треба ховатися в разі небезпеки. Імовірно, такі місця маркуватимуть.

15.01.2016