Міністр охорони здоров'я заспокоює, що в Україні "звичайний сезон грипу".

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі запевняє, що ситуація із грипом в Україні не така страшна, як про неї пишуть ЗМІ.

 

Про це він заявив на засіданні Кабміну в середу, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми не досягли епідеміологічного порогу. Це звичайний сезон грипу. Останні тижні минулого року і перші тижні січня – це кожного року пік грипового сезону", – сказав Квіташвілі.

 

За його словами, кількість звернень до лікарень хворих на грип приблизно така сама, як і аналогічного періоду минулого року. Натомість, як підкреслив міністр, є групи ризику. При появі перших симптомів грипу слід йти до лікаря, адже деякі сильні препарати діють лише в перші дві доби хвороби.

 

За даними МОЗ, від початку епідемічного сезону (28 вересня 2015 року) і до 10 січня 2016 року в Україні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу, підтверджених фахівцями обласних вірусологічних лабораторій. Найбільша кількість жертв зареєстрована у Одеській та Вінницькій областях – 15 і 7 осіб. На Харківщині померла 1 особа, а в Києві – 2. При цім лише за минулий тиждень зафіксовано 12 смертей – 11 на Одещині 1 у Києві.

 

Усі жертви не мали щеплень проти грипу. Ідеться про 1 дитину, 23 особи віком від 34 до 44 років, 1 особу – літнього віку.

 

За інформацією Центру грипу та ГРВІ Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України та Держсанепідслужби України, між 4 та 10 січня 2016 року в жодній області не подолано епідеміологічного порогу. Протягом тижня захворіло 123 789 осіб, із них 61,7% – діти віком до 17 років. Середній показник охоплення населення недугом – 31,8 особи на 10 тисяч населення. Найвища захворюваність на грип та ГРВІ зареєстрована в Вінницькій – 60,5 особи на 10 тис., найменша – у Харківській області (14,3).

 

13.01.2016