Поліція затримала псевдоволонтера та псевдобійця, які обшахраювали вірян на майже 40 тис.

Зловмисники, представляючись бійцем-інвалідом АТО та волонтером, входили у довіру до священників та привласнили майже сорок тисяч гривень, зібраних прихожанами у Радехівському, Кам’янко-Буському та Буському районах Львівщини, повідомили у секторі комунікацій ГУ Національної поліції у Львівській області.

 

Зловмисники, 47-річний мешканець Кам’янки-Бузької та 49-річний мешканець одного з сіл Кам’янко-Бузького району, діяли за однаковою схемою.

 

«Один із шахраїв, який є інвалідом другої групи, разом зі своїм спільником ретельно підготувались до скоєння злочинів. Вони підробили документи, з яких випливало, що інвалідність один з них отримав внаслідок поранення під час бойових дій у зоні АТО. З цими документами інший зловмисник приходив до священників, представлявся волонтером і просив аби під час богослужінь ті звертались до парафіян з проханням допомогти інваліду», - розповів начальник Радехівського відділення поліції підполковник поліції Михайло Спічак.

 

Деякі священники перевіряли інформацію про «бійця-інваліда», проте документи були підроблені настільки майстерно, що після ознайомлення з ними у людей не виникало жодних сумнівів у тому, що «боєць АТО» дійсно потребує допомоги.

 

«Таким чином за дві-три служби Божі люди жертвували від трьохсот до тисячі гривень, в залежності від кількості парафіян. В подальшому священники передавали зібрані кошти псевдоволонтеру, котрий особисто приїжджав за ними», - повідомив Михайло Спічак.

 

Саме під час такої передачі скриньки з пожертвами поліцейські і затримали одного із зловмисників. У такий спосіб шахраї «заробили» майже сорок тисяч гривень.

 

Слідство встановило, що зловмисники причетні до скоєння 29-ти злочинів, відкрито кримінальні провадження за ст. «Шахрайство». Матеріали чотирьох проваджень невдовзі розгляне суд, ще у 10-х -  зловмисникам оголошено про підозру у скоєнні злочину. За іншими кримінальними провадженнями проводяться досудові розслідування. Також поліцейські перевіряють підозрюваних до скоєння інших подібних злочинів.

 

Суд обрав для підозрюваних міру запобіжного заходу – домашній арешт. За скоєне чоловікам загрожує покарання – штраф або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

12.01.2016