Україна ініціює початок перемовин в рамках ООН щодо введення на Донбас миротворчої місії.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко. За його словами введення миротворців на Донбас блокує не лише Росія, а й декілька інших членів Ради Безпеки ООН, які є платниками в бюджет організації. І основна пересторога – це те, що ймовірна миротворча місія в Україні аж надто дорого обходитиметься ООН.

 

Володимир Єльченко

 

Окрім цього, за словами пана Єльченка, існує невпевненість, що миротворча місія ООН зможе діяти більш ефективно, аніж розгорнута в Україні моніторингова місія ОБСЄ.

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року Україна офіційно стала непостійним членом Ради Безпеки ООН терміном на 2 роки. За цей час Київ сподівається досягти вагомого поступу в питаннях врегулювання ситуації на Дондасі та поверненні Криму. Володимира Єльченка на посаду представника України в ООН призначили ще на початку грудня 2015 року. В інтерв’ю виданню «Апостроф» він розповів про свої конкретні задачі.

 

Що ж до ймовірного введення миротворчої місії ООН, то Володимир Єльченко не прогнозує швидкого прогресу у перемовинах. «Це тривалий процес, який розтягниться на місяці, але важливо бодай почати офіційні переговори», - заявив він.  

 

Серед інших задач, які педалюватиме Україна в Раді Безпеки ООН - створення міжнародного трибуналу у справі збитого у небі над Добасом літака Boeing. "Але спершу треба дочекатися висновку експертної групи, яка зараз працює над цим питанням і кінцевої доповіді Нідерландів, яку очікуємо навесні 2016 року", - додав пан Єльченко.

 

08.01.2016