У ВР зареєстрували проект про скасування скандальної бюджетної правки щодо електронного декларування.

У Верховній Раді зареєстрували проект закону про роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, котрий передбачає запровадження електронного декларування з I кварталу 2016 року.

 

Автором проекту є нардеп із БПП Вадим Денисенко.

 

Раніше парламент потайки провів через сесійну залу правку, котра передбачала відтермінування електронного декларування аж на 2017 рік – усупереч Плану дій щодо візової лібералізації, затвердженого ЄС для України.

 

Голова ВР Володимир Гройсман уже висловив підтримку законодавчій ініціативі Денисенка. "Я проти будь-якого відкладення на майбутнє заходів щодо запобігання та боротьби з корупцією. Переконаний, Верховна Рада проголосує за відповідне рішення", – заявив Гройсман.

 

Спікер висловив думку, що колізія виникла на рівні бюджетного комітету. "Я вдячний колегам, які звернули увагу на цю проблему, і вважаю, що буде нормально, якщо спільно ми її виправимо. Поправка була внесена і проголосована на бюджетному комітеті. Я допускаю, що комітет керувався тим, що введення в дію електронних декларацій пов'язано з початком повноцінної роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, а НАЗК працювати ще не почало", – зазначив Гройсман.

 

Тим часом Адміністрація президента поширила заяву, в якій зазначила, що президент наважився підписати-таки бюджетний пакет, бо турбувався про потребу введення низки положень із початком Нового року. "Усвідомлюючи недоліки ухваленого Верховною Радою державного бюджету на 2016 рік, президент України підписав відповідний закон України. Від цього залежать зміцнення обороноздатності держави, виплата зарплат, пенсій та інших соціальних видатків громадянам України, а також виконання зобов’язань перед МВФ для продовження плідної співпраці з макроекономічної стабілізації в країні", – ідеться у повідомленні, опублікованому від імені прес-служби.

 

АП підтвердила, що "якнайскоріше запровадження ефективної перевірки декларацій державних службовців, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів є [...] важливою умовою візової лібералізації".

 

Президент закликав уряд та громадських активістів пришвидшити початок роботи Національної аґенції з питань запобігання корупції, а також завершити процес повного формування його персонального складу, в тому числі призначення керівництва. "Це також є одним із зобов’язань на шляху до запровадження безвізового режиму для громадян України", – додали в АП. 

 

05.01.2016