Не до олів'є

В Україні поступово починають розуміти, що в сучасному світі перемогу здобуває не урвіс, в якого фузея стріляє дальше і голосніше, а ґазда з добре налагодженою господаркою.

 

 

Санкції тижня

 

Автентичний Дід Мороз був дуже прикрим персонажем, який вкорочував віку заблукалим відвідувачам лісу. Логічно, що таке створіння органічно з'явилося в Росії. Потім тамтешні мешканці окультурили свавільника і приставили до нього Снігуроньку, але самі стати цивілізованішими не змогли.

 

Як і старорежимний лиходій, сусіди України люблять капостити взимку. З 1 січня 2016 року Росія заборонила ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, країною походження яких є Україна. Крім того, припинено дію зони вільної торгівлі з РФ, за умовами якої українські товари надходили на територію Росії за нульовою ставкою митного тарифу. З нового року тариф для українських товарів становить середньо 6%. Кремль повідомив, що такі санкції вжито, бо Україна запроваджує зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

 

Президент РФ Путін мав цілковите право робити так, як він хоче, бо іншого права зараз в Росії не існує. Дивно, що українські очільники щойно тепер зрозуміли: з диким сусідом не треба мати справи ніколи і ні за яких обставин. Але зрозуміли, і з 2 січня 2016 року до всіх товарів, що походять з Росії, застосовуватимуться пільгові ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України, при тому преференційний режим щодо РФ (вільну торгівлю) скасовано.
 

Путіну відповів прем'єр України Яценюк. «Постанови про контрдії української сторони, спрямовані на захист українського товаровиробника, будуть оприлюднені наступного дня після фактичних дій російської сторони», — підкреслив голова уряду. Яценюк зауважив, що рішення уряду — це «дзеркальні заходи» проти незаконних дій російської сторони. «Ми так будемо робити кожного разу. Кожна російська дія отримає належну відповідь», — підсумував начальник Кабміну. Людською мовою це означає, що харчів з України росіяни діставати не будуть. Якби Дід Мороз вмів думати, то у нього виникли б багато питань.
 

 

Блокада тижня

 

«Пусть камні на голову — только с Росієй», — це була гарна кричалка найнеадекватніших мешканців Автономної Республіки Крим, коли туди прийшли «зєльоні чєловєчкі». Лінія електропередач, що дає півострову світло, вже падала з невідомих досі причин, але тепер все сталося геть зле. Електрику поновлювати в анексованому Криму приїздив Путін. А вона не оновилася. Просто українська сторона повідомила російську, що в контракті про постачання Севастополя, Сімферополя, Бахчисараю і навіть Керчі треба позначити, що це є окуповані території. Цього не сталося, і «йолкі» в Криму мали трохи погане освітлення.

 

«Голова» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов пообіцяв знайти винних у такій ситуації і влаштувати «розбір польотів» серед чиновників.

 

23% мешканців півострова зустріли Новий рік без світла, але росіяни зуміли здійснити соцопитування про те, чи згодне місцеве населення укладати контракт з Україною, якщо в цьому договорі буде і весь Крим, і Севастополь вказані  як невід'ємна частина з тією ж таки Україною. Згідно з соцопитуванням, 93% мешканців Криму (за цифрами російської соціології) повідомили, що воліють, аби їм каміння на голови падало.

 

 

Демонтаж тижня

 

Понад двадцять років лівий берег Дністра на території Молдови вважає, що він може, з допомогою тих самих росіян, пояснювати, хто в хаті господар. Нарешті Україна припинила співпрацю і з цим анклавом. В сторону Тирасполя не їздитимуть українські продукти, а без таких Придністровська Молдавська Республіка питиме лише своє вино і згадуватиме про наявність російської армії на власній території.

 

Рішення Києва було правильним вже тому, що на нього зреагував заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін. Чиновник сказав: «Показником еволюції позиції Києва в придністровському врегулюванні є також затягування з травня 2015 призначення нового політичного представника української сторони у переговорному форматі "5 + 2". Стурбованість викликає і те, що в 2015 році не відбулося жодної зустрічі в цьому переговорному форматі»; а потім звинуватив Київ у відході від «неупередженого посередництва в діалозі між Кишиневом і Тирасполем», «залякуванні світової громадськості нібито воєнною загрозою, яку становить Придністров'я», «відвертому економічному і транспортному задушенні» «лівобережжя Дністра».

 

 

Хода тижня

 

Аграрії Чернігівщини на знак протесту проти податкових змін перекривали трасу Чернігів–Київ. Те саме зробили на Хмельниччині і Херсонщині. Цілком різні регіони країни почали поводитися нечемно тільки тому, що уряд думає про МВФ, а не про співвітчизників.

 

Зрештою, Міністерство фінансів України у рамках податкової реформи пропонувало скасувати ПДВ-пільги для всіх сільськогосподарських виробникві, то чого вже переживати.

 

04.01.2016