MH17: Bellingcat звужує список підозрюваних

Експертно-журналістська група Bellingcat, яка, зокрема, займається розслідуванням катастрофи авіалайнера Boeing 777 Malaysia Airlines, яка трапилася 17 липня 2014 року, звузила список ймовірних винуватців трагедії до 20 осіб. Це – російські військовики. Політичне ж керівництво Росії, без команди котрого фатальний постріл «Бука» був би неможливим, поки що виведене за дужки розслідування.

 

 

Про нові результати розслідування групи Bellingcat стало відомо з інтерв’ю, яке її керівник і засновник Еліот Гіґінз дав нідерландській телекомпанії NOS  групи Bellingcat. Отже мова йде про російських військовослужбовців, котрі найбезпосереднішим чином були причетні до збиття MH17, а отже володіють найбільш достовірною інформацією про обставини катастрофи.

 

Передовсім мова йде про командира 53 бригади протиповітряної оборони з-під Курська Сергія М., командира другого батальйону цієї бригади Дмитра Т., дев’ятьох лейтенантів-командирів зенітно-ракетних установок «Бук» цього батальйону і ще кількох «дуже досвідчених солдатів» із обслуги цих установок.

 

«Сергій М. враховуючи його командну позицію безумовно, відіграв свою роль в збиті рейсу MH17, адже літак було збито з використанням військової техніки його бригади», – запевнив Гіґінз.

 

Загалом у згаданому другому батальйоні 53 бригади служить близько сотні російських військовиків. Проте шляхом ретельного дослідження Bellingcat вдалося значно обмежити коло підозрюваних – до двох десятків. «Вони повинні знати, хто з них натиснув кнопку. Вони також повинні знати, хто дав команду для запуску фатальної ракети», – вважає Гіґінз.

 

 

Bellingcat вдалося точно встановити, хто ці люди. «Ми маємо їхні фотографії та імена, а також гори іншої інформації з Інтернету, яка допоможе знайти їх», – запевнив Гіґінз.

 

Розслідування для Bellingcat щодо катастрофи MH17, окрім самого британця Гіґінза, проводили одинадцять журналістів-волонтерів з багатьох країн світу, включно з Нідерландами, Німеччиною, Польщею, Австралією, США та Україною. Вони користувалися здебільшого відкритими джерелами інформації, упродовж року нишпорили різноманітними соціальними мережами, як то Instagram, Twitter і Vkontakte, російської Facebook тощо. 

 

Гіґінз теж розповів, що два тижні тому передав нідерландській прокуратурі доповідь з іменами і фотографіями російських військовиків, котрі можуть бути причетними, як вважають у Bellingcat, до катастрофи рейсу малайзійського авіалайнера.

 

 

Нідерландська прокуратура в неділю, третього січня, підтвердила, що отримала звіт журналістів-розслідувальників ще напередодні Різдва. «Ми серйозно вивчимо його і визначимо, чи можна його використати для кримінального розслідування», - заявив речника прокуратури Вім де Бруін.

 

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року, приблизно о 15:30 в Донецькій області поруч з селищем Шахтарськ, над територією, яка на той момент контролювалася проросійськими терористами, був збитий пасажирський авіалайнер Boeing 777, що належав Malaysia Airlines. Літак виконував рейс MH17 з Амстердаму до Куала-Лумпуру. Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
 

13 жовтня 2015 року відбулася презентація доповіді Ради безпеки Нідерландів, згідно з якою літак рейсу MH17 був збитий ракетою комплексу «Бук» російського виробництва. У той же час, в доповіді не названі відповідальні за запуск цієї ракети.

04.01.2016