Минулий рік для Галичини, як і для всієї країни, минув під знаком війни. Тисячі мобілізованих, понад 200 убитих і десятки скалічених вояків та проблеми з адаптацією до мирного життя ветеранів, волонтерський рух — все це було частинками мозаїки року 2015.

 

​​​Прийом новобранців на Яворівському полігоні

 

Мобілізація до війська, що доволі бадьоро розпочалася наприкінці січня, у певний момент стала ледь не суспільним пострахом. Чиновники погрожували зловленим контрабандистам негайно відіслати їх в зону АТО, того самого вимагали люди для нездалих чиновників чи силовиків, зокрема працівників ДАІ. Відтак у суспільній свідомості вкоренився жупел АТО — як кола пекла на українській землі, куди конче мають потрапити всі «злії люде».

 

Затягування війни, Дебальцеве, постійне мусування історій про зраду серед командирів, темні історії довкола пунктів пропуску на той бік, затягування з наданням статусу учасників бойових дій воякам, які реально воювали, і реактивне оформлення тих документів розмаїтому та численному начальству, проблеми з виділенням земельних ділянок та допомогою ветеранам — усе це не сприяло підвищенню бойового духу.

 

Якщо першу цьогорічну хвилю мобілізації Львівська область виконала на 100%, то вже з другою були проблеми, а третю продовжували і все одно змогли виконати наполовину від потреби.

 

За офіційними даними, вже улітку минулого року за ухилення від мобілізації міліція розшукувала на Львівщині 4 500 осіб, було відкрито приблизно півтори сотні кримінальних проваджень. Щоби зрозуміти масштаби, варто зауважити, що під час четвертої хвилі часткової мобілізації на Львівщині мобілізували близько трьох тисяч осіб. Загальну цифру мобілізованих за рік в обласному військкоматі не називають — тепер це інформація з обмеженим доступом, хоча загалом по Україні планували взяти до війська трошки більше 100 тисяч осіб.

 

З іншого боку, протягом року понад п'ять тисяч військовиків демобілізувалися з армії і це стало ще одним великим викликом для місцевої влади. Оформлення статусу УБД, проблеми з наданням житла та земельних ділянок, що у Львові виливалися у пікети ледь не всіх органів влади, аж до приватного будинку міського голови Львова, проблеми з психологічною реабілітацією ветеранів — ці проблеми існують досі, хоча вже не є такими гострими, як це було влітку.

 

Водночас Львівщина почала відновлювати свої потужності як центр вишколу військовиків. На Яворівському полігоні з квітня і до сьогодні постійно перебувають військовики країн НАТО, які готують за своїми зразками вояків ЗСУ та Нацґвардії.

 

Попри скандали з керівництвом, відновив роботу над «Дозорами» Львівський бронетанковий завод. Буквально в грудні керівництво «Укроборонпрому» хвалилося, що зараз завод працює над виробництвом цих машин і перша партія панцеромобілів надійде у війська вже навесні. А протягом наступного року завод вийде на потужність у 50 машин на місяць і навіть зможе частину продавати закордон. Підписано угоду з чеською державною компанією, яка допомагатиме доводити «Дозори» до стандартів НАТО.

 

04.01.2016