Уперше після Євромайдану Україна перестала артикулюватися як головний ворог Росії в подачі російських ЗМІ. Її місце посiла Туреччина. Про це повідомляє російська аґенція РБК з покликом на результати досліджень компанії «Медиалогия»

 

 

Компанія «Медіалогія» вивчила, як часто російські телеканали, друковані й інтернет-видання в 2015 році згадували Україну, США, Туреччину й ІДІЛ у ворожому контексті. Протягом перших дев'яти місяців 2015 впевнене лідерство як загрози для Росії утримувала України, ворогом номер два були США. У середньому про Україну як ворога російські ЗМІ повідомляли в півтора рази частіше, ніж про США. При цьому рівень ворожості щодо обох країн поступово знижувався протягом року.

 

 «Нелегітимною» владу України федеральне телебачення за рік не назвало жодного разу. У першому півріччі українське керівництво з телеекранів ще називали «самопроголошеним», але до кінця року і цей епітет перестав вживатися.

 

Після 24 листопада, коли Туреччина збила російський бомбардувальник Су-24, у російські пресі з'явився новий ворог. Якщо раніше Туреччину в контексті тероризму згадували приблизно 20 разів на тиждень, то після 24 листопада кількість тижневих повідомлень «Туреччина, тероризм» збільшилася до півтори сотні. Після цієї дати російське телебачення вперше почало називати Туреччину «спонсором ІДІЛ».

 

До кінця року Туреччина зайняла впевнену першість як «ворог» у всіх російських медіа, випередивши в цьому контексті навіть «Ісламську державу». Водночас ворожість до України в російському медіапросторі продовжувала знижуватися. Тенденцію до зниження негативних оцінок Києва не змінили ні продовольча блокада Криму, ні відключення півострова від електрики.

30.12.2015