НБУ прибрав "Всевидюще Око" із 500-гривневої купюри.

Національний банк України з 11 квітня 2016 року вводить в обіг оновлені банкноти номіналом 500 гривень зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту.

 

Банкноти запроваджують з метою поліпшення організації готівкового обігу та на заміну зношених, пошкоджених та вилучених з обігу, повідомила прес-служба НБУ.

 

Нацбанк наголошує, що "після введення в обіг банкнот номіналом 500 гривень зразка 2015 року громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти зразка 2006 року на нові".

 

Щодо змін у дизайні, то Нацбанк "повернув" обличчя Григорія Сковороди "на Захід", а також вилучив із тильного боку зображення Всевидющого Ока.

 

У свій час поява цього символу на банконті збурила неабиякий ажіотаж серед прибічників "теорії змови". На декотрих сайтах висловлювали підозри, що цей знак вказує на те, ніби Києво-Могилянська академія є "масонським учбовим закладом", або ж що Україна "вже повністю перебуває під контролем масонів".

 

Між тим, згідно з офіційним нацбанківським описом, на купюрі було надруковано "графічне зображення авторського малюнку Григорія Сковороди до його творів (“Піфагоровий трикутник”, у який Г.Сковорода вкладав глибокий символіко-філософський зміст").

 

25.12.2015