ВР ухвалила зміни до Податкового кодексу та низку "бюджетних" законів.

Верховна Рада схвалила зміни до Податкового кодексу у рамках підготовки до бюджету-2016.

 

"За" проголосував 251 народний депутат, повідомляє аґенція УНІАН.

 

За словами голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, законопроект є компромісним і змінює окремі положення, які представляли як уряд, так і профільний комітет парламенту.

 

Зокрема, розробники законопроекту змінили підходи до оподаткування аграріїв щодо сплати ПДВ. Розподіл податку матиме такі пропорції: для виробників зернових та технічних культур пропорція становитиме 15% на спецрахунки (для подальшого використання на розсуд підприємства) і 85% в бюджет; для виробників тваринницької та молочної продукції – 80% на спецрахунки і 20% в бюджет; для виробників іншої продукції пропорція становитиме 50% на 50%. Раніше пропонували встановити однакову пропорцію для всіх агропідприємств: 75% у бюджет і 25% підприємствам.

 

Також Южаніна повідомила про зміну підходів до акцизів на тютюн, спирт і паливо. Зокрема, в законопроекті пропонувалося підвищити акциз на пиво та вино, крім натуральних виноградних, на 100%; на спирт і алкогольні напої – на 50%; на слабоалкогольні напої – на 300%. Також пропонувалося наділити Кабмін правом встановлювати мінімальні ціни на тютюнову продукцію.

 

Крім того, Южаніна повідомила, що законопроект пропонує ввести з 1 січня 2016 року реєстри платників податки, один з яких буде містити дані про підприємства, яким автоматично відшкодовується ПДВ. "При цьому як такого механізму знімати "автомат" з ПДВ у податківців уже не буде", – запевнила Южаніна. У проекті закону практично без змін залишається спрощена система оподаткування, за винятком визначення доходу для так званої третьої групи. Поріг доходу для платників цієї групи знижений до 5 мільйонів гривень.

 

Верховна Рада також схвалила законопроекти щодо виплати частини прибутків до бюджету унітарними державними підприємствами і підприємствами з держчасткою, щодо скасування додаткового імпортного збору, внесла зміни до Бюджетного кодексу, котрі дозволяють Мінфіну здійснювати держзапозичення для погашення і обслуговування боргу тощо.

 

24.12.2015