АМКУ констатував монополію "Газпрому".

Антимонопольний комітет України встановив під час розслідування, що "Газпром" має монопольне становище на ринку послуг із транзиту природного газу територією України, протягом 2009-2015 років постійно порушував умови контракту з НАК "Нафтогаз України".

 

Про це йдеться у попередніх висновках АМКУ, що їх оприлюднив голова комітету Юрій Терентьєв, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Так, "Газпром" ігнорував будь-які звернення щодо приведення умов співпраці (обсягів транзиту і вартості транзиту) до економічно обґрунтованих. "Ми дуже очікуємо представників "Газпрому" на наступні слухання у справі щодо можливого зловживання монопольним становищем", – заявив Терентьєв.

 

За словами голови комітету, наприкінці листопада АМК надіслав попередні висновки розслідування "Нафтогазу" і "Газпрому". НАК відповів, що погоджується з висновками, натомість "Газпром" не надав жодної відповіді.

 

Терентьєв поінформував, що розгляд справи триватиме до кількох місяців. "Можливі наслідки: зобов'язання щодо приведення діяльності до відповідальної конкуренції на ринку, існує можливість накладення штрафу", – сказав голова АМК. Законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обігу, пов'язаного з порушенням. "Нафтогаз" оцінює розмір збитків в суму до $6 млрд.

 

Кабінет міністрів 22 квітня прийняв розпорядження, згідно з яким звернувся до АМК щодо порушень ВАТ "Газпром" законодавства про захист економічної конкуренції. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір звернутися до Європейського союзу з пропозицією спільно розслідувати факт монополії "Газпрому" на ринках як ЄС, так і України. Яценюк висловив сподівання, що сума штрафу може досягати до 10% від виторгу, отриманого "Газпромом" на українській території.

 

24.12.2015