«Ісламська держава» 2015 року втратила контроль над приблизно 14 відсотками території.

Про це свідчить дослідження американського інституту IHS Jane's, опубліковане на сайті організації.

 

 

Захоплені джихадистами райони в Сирії та Іраку скоротилися на 12.8 тис. кв. км — до 78 тис. кв. км.

 

Зокрема, у ІДІЛ відбито стратегічно важливе місто Тель-Абьяд на сирійсько-турецькому кордоні, іракське місто Тікрит і нафтопереробний завод в іракському Байджі. Крім того, ісламісти більше не контролюють дорогу, що зв'язує сірійське місто Ракка з іракським Мосулом. Хоча бойовикам «Ісламської держави» вдалося цьогоріч захопити Пальміру в Сирії, а також Рамаді і Анбар в Іраку.

 

Водночас, за даними організації, сирійські курди за рік майже в тричі рази збільшили площу завойованих ними територій. І тепер вони контролюють майже всі регіони, традиційні курдські регіони. Сирійські курди формують найбільшу частину об'єднання збройної сирійської опозиції під назвою «Демократичні сили Сирії», якому надає підтримку очолювана США міжнародна коаліція.

 

У дослідженні підкреслюється, що джихадисти перекинули бойовиків з північних областей для захоплення Пальміри і Рамаді. На думку експертів IHS Jane's, це свідчить про те, що ІДІЛ досягла перенапруги сил, а також про те, що їй менш важливо утримувати курдські регіони, ніж захоплювати райони Іраку й Сирії, заселені сунітами.

22.12.2015