Уряд виділив майже 4 млн на реконструкцію замку.

Кабінет Міністрів України постановою від 16 грудня 2015 р. № 1061 «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів на 2015 рік, та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543» (головний розробник – Мінфін) виділив на реставраційні роботи у Жовківському замку 3,8 млн грн, передає Урядовий портал.

 

Частина коштів – 3,2 млн – надійдуть за рахунок зменшення видатків за програмою обслуговування міжнародного боргу, а 0,6 млн – за рахунок нерозподілених залишків. Кошти передадуть Львівській облдержадміністрації на реконструкцію Жовківського замку в рамках проекту транскордонного співробітництва «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини».

 

Жовківський замок – пам'ятка архітектури епохи ренесансу, внесений до Державного реєстру національного культурного надбання України під № 1928 (385/0).

 

Побудували замок на замовлення Станіслава Жолкевського в 1594–1606 роках як оборонну споруду. Замок витримував облоги, хоча кілька разів його здобували козаки. Наприкінці XVIІ століття був улюбленою резиденцією польського короля Яна ІІІ Собеського, за якого пережив період найбільшого розквіту. Сучасного вигляду замок набув внаслідок багатьох перебудов та недбалого ставлення протягом XIX-XX століть. Нині замок реконструюють, проте для огляду відкрита лише його частина — внутрішнє подвір'я та музей.

22.12.2015