Переговори за участю України, ЄС та РФ завершилися безрезультатно.

Переговори між делегаціями України, Росії та Європейського союзу щодо угод про асоціацію та зону вільної торгівлі завершилися нічим.

 

Про це заявив міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв після чергового, вже останнього, раунду перемовин у Брюсселі.

 

"Ми завершили цю зустріч і весь тур нашої роботи – а це шість міністерських зустрічей і ще майже 20 зустрічей експертів", – заявив Улюкаєв, за повідомленням tass.ru.

 

За словами Улюкаєва, Україна сприйняла крок Росії з запровадженням ембарго на постачання української продукції "емоційно". "Ми констатуємо, що рішення не досягнуто, Росія залишилася наодинці зі своєю стурбованістю, зі своїми ризиками", – заявив російський міністр.

 

Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив: "Так, можна сказати, що консультації завершилися без єдиного результату. Позиції ЄС та України співпадають, і угода про ЗВТ вступить в силу з 1 січня 2016 року", – підкреслив Клімкін.

 

Уранці, ще до початку переговорів, Павло Клімкін заявив, що переговори із Росією виглядають дедалі більш "сюрреалістично". В такий спосіб міністр відреагував на підписання прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим постанови про введення контрсанкцій проти України і скасування президентом Володимиром Путіном домовленостей про зону вільної торгівлі в рамках СНД щодо України.

 

Європейський союз також висловив подив такими кроками Росії. Про це на прес-конференції за підсумками перемовин заявила єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом. "Ми були здивовані, коли президент Путін кілька днів тому підписав указ про призупинення дії ЗВТ між Україною та Росією. Проте ми вирішили, що сьогодні все одно необхідно провести зустріч і побачити, чи є бажання знайти рішення. Ми цілий день вели переговори, але ніякої згоди не дійшли. Отже, ці переговори завершені", – заявила Мальмстрьом, за повідомленням "Європейської правди".

 

Єврокомісар зазначила, що переговори тривали 18 місяців. "Ми були відкриті, щоб почути занепокоєння Росії. Деякі з них можуть бути потенційьно реальними, інші – ні. І ми шукали конкретні рішення, звичайно, не йшлося про відкладення ЗВТ або зміни умов її застосування", – наголосила Мальмстрьом.

 

21.12.2015