Євроунія в понеділок, 21 грудня, офіційно пролонґувала санкції проти Росії ще на півроку.

Таке рішення було затверджене на засіданні Ради ЄУ в Брюсселі – повідомило німецьке видання WirtschaftsWoche.

 

 

Як говориться в офіційній заяві Ради ЄУ, ухваленій на засіданні: «Оскільки мінські угоди не будуть повністю реалізовані до цього терміну (31 грудня 2015 року – Z), санкції буде продовжено, хоча Рада ЄУ продовжує моніторити поступ у їхній реалізації».

 

 

Раніше, 18 грудня, подовження санкцій було погоджено в Брюсселі на рівні постійних представників країн-членів при ЄС. На підтримку штрафних заходів проти Росії висловилися всі 28 держав Євросоюзу, незважаючи на те, що окремі країни-члени, як, наприклад, Італія, спершу висловлювали сумніви щодо доцільності політики санкцій проти Москви.

 

Штрафні заходи були продовжені, незважаючи на мільярдні збитки, яких зазнають європейські підприємства, котрі мають інтереси на російському ринку.

 

Водночас на засіданні Ради ЄС було вирішено зняти торговельні та інвестиційні обмеження для Росії лише в тому випадку, якщо Москва повністю виконає умови мінських угод.

 

Попередній термін дії економічних санкцій Європейської Унії проти Росії закінчувався наприкінці січня 2016 року. Західні країни неодноразово заявляли, що продовження санкцій безпосередньо залежить від виконання Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Проте останнім часом у зв'язку з міграційною кризою та терористичною загрозою в Європі серед європейських країн з'явилися думки про те, що треба зміцнити співпрацю з Росією у боротьбі з ІДІЛ.

 

Нагадаємо, раніше Верховна представниця ЄУ із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні заявляла, що ЄУ не переглядатиме санкції щодо Росії в обмін на співпрацю з Кремлем у врегулюванні сирійського конфлікту.

21.12.2015