Церкви об’єднались проти пияцтва.

Владики-очільники єпархій Католицьких та Православних Церков Львівщини ухвалили низку спільних звернень, що оголошуватимуться у храмах області. Також влада та ієрархи погодили й практичні заходи, спрямовані на подолання негативних явищ у суспільстві. Перше з таких звернень спрямоване на боротьбу з пияцтвом серед населення, повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації.

 

«Свята Мати Церква завжди дбає про духовне й фізичне здоров’я своїх дітей і справно застерігає нас про різні спокуси від лукавого словами апостола Петра: «Будьте тверезі, пильнуйте, бо противник ваш диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи, кого поглинути» (1 Пет. 5:8).

 

Згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 літрів чистого спирту на душу населення в рік. В Україні ця цифра сягає 15,6 л. Наша держава займає 5-е місце в Європі за кількістю алкозалежних: згідно з офіційними даними, їх у нас приблизно 700 тисяч, не офіційно ж – 7 мільйонів. На превеликий жаль, Україна займає теж перше в світі місце з підліткового алкоголізму, оскільки 40% українських підлітків, віком 13–18 років, регулярно вживають спиртні напої. Кожне четверте немовля всмоктує алкоголь з молоком матері, а 70% дітей вперше пробують його з дозволу батьків. Щороку від алкоголю вмирає 40 000 українців, а в цілому світі, за статистикою ВООЗ – біля 2,5 млн. осіб», – йдеться у тексті звернення.

 

Очільники церков просять людей взяти на себе відповідальність за тверезе виховання дітей на власному прикладі.

«За свідченням військових капеланів різних конфесій, пияцтво сьогодні – і на лінії фронту, і на навчальних полігонах – заподіює не меншої шкоди, ніж сама війна! Тож хочеться сьогодні благати усіх – не примножуйте горе, відкидайте від себе цю страшну спокусу!», – нголошують ієрархи.

 

Також вони звертаються з проханням до священиків та мирян приділяти особливу увагу оточуючим, серед яких демобілізовані воїни, покалічені війною та залишені сам-на-сам зі своїм горем.

 

Звернення підписали від імені Ради Єпископів Львівської області: Владика Ігор  Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський Української Греко-Католицької Церкви Владика  Димитрій  Рудюк, Митрополит Львівський і Сокальський Української Православної Церкви Київського Патріархату, керуючий Львівсько-Сокальською єпархією УПЦ КП Владика  Маарій  Малетич, Митрополит Київський і всієї України,  Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, керуючий Львівською єпархією УАПЦ Владика  Мечислав  Мокшицький, Архиєпископ, Львівський Римсько-Католицький Митрополит, голова Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України Владика  Філарет  Кучеров, Єпископ Львівський і Галицький Української Православної Церкви, керуючий Львівською єпархією УПЦ Владика  Михаїл  Колтун, Єпископ Сокальсько-Жовківський Української Греко-Католицької Церкви Владика  Тарас  Сеньків, Єпископ Стрийський Української Греко-Католицької Церкви Владика  Ярослав  Приріз, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький Української Греко-Католицької Церкви Владика  Яків  Макарчук.

21.12.2015