Активісти представили перший комікс про АТО.

Молодіжне об’єднання «Граніт» презентувало перший комікс про АТО «Звитяга» і патріотичний «Мальований календар», передає Вголос.

 

За словами координатора проектів, засновника МО «Граніт», учасник АТО Андрія Мочурада, у коміксі «Звитяга» йдеться про корупціонера, який їде в зону АТО, щоб постояти на блокпості й отримати посвідчення учасника бойових дій. Чоловік засинає біля Савур-могили, і йому сниться історична подія минулих років: як козаки з неволі бранців визволяли.

 

«Історію коміксу засновано на реальних подіях – утеча трьох братів з неволі з Азову. Вони прагнули дістатися до Туреччини, бо хотіли стабільності, утім їх катували турки. Тож наш хабарник знаходить уві сні шаблю і перетворюється на визволителя», – розповів Андрій Мочурад.

 

Над цим номером працювали 10 людей, пише Zaxid.net. Наразі комікс видали пілотним тиражем – 1000 примірників. Частину екземплярів передадуть в рамках проекту «Фронтова бібліотека» для дітей на сході України. Автори шукають спонсорів для повноцінного друку і продовження серії.

 

«Ми видали зараз 500 екземплярів, автор сценарію Денис Фадєєв видав ще за свої гроші 500 екземплярів. Це смішний тираж, як наслідок, це дуже негативно відображається на ціні. Цим коміксом ми хочемо залучити кошти до наших інших заходів. Зокрема, до «Фронтової бібліотеки». Ми хочемо, щоб частина цих коміксів пішла до дітей на сході, щоб вони розуміли, що ця війна – це наслідок того, що ми програли інформаційну війну», – зазначив Андрій Мочурад.

 

Автори проекту вже думають про наступний номер коміксу.

 

«Сюжет наступного номера буде пов'язаний з історією українських визвольних змагань. Нині ми готуємо ґрунт – спілкуємося зі старшокласниками і намагаємося зрозуміти, як вони сприймають історію України», – додав Андрій Мочурад.

 

«Мальований календар» – це збірне портфоліо 13-ти українських художників. Серед них – Дарина Пазенко, Марта Бельмега, Роман Барабах, Оксана Лозинська, Валерий Пузик, Михайло Глушко та інші.

 

«Ці художники працюють в абсолютно різних стилях, починаючи від новорічних листівок, живопису олією і завершуючи таким специфічним видом, як каліграфія. На головній сторінці календаря видно тризуб, зібраний з інструментів художників: фарб, пензликів, палітри», – зазначив координатор проекту.

 

 

18.12.2015