У Норвегії живеться найкраще

У списку країн, які аналізує ООН, визначаючи індекс людського розвитку (ІЛР), 188 пунктів. 2015 року на першому місці Норвегія, на останньому – Нігер. Критеріями оцінювання є тривалість життя, доступ до освіти, рівень доходів. Несильно від Норвегії відстають Австралія, Швейцарія та Данія. А ось Вануату, яку колись назвали найщасливішим місцем на Землі, посіла лише 134 місце, розділивши його з Сирією. Україна – 81, вона потрапила до групи країн з високим рівнем людського розвитку.

 

 

 

 

Першу доповідь на тему економічного та соціального прогресу країн, опублікували 1990 року. Тоді ж сформулювали, що таке людський розвиток: «Розвиток людини – це процес розширення вибору. Найважливіші елементи вибору – можливість людини жити довго і бути здоровою, отримувати освіту та мати гідний заробіток. Додаткові елементи вибору – політична свобода, дотримання прав людини та самоповага.

 

2010 року Програми розвитку Організація Об'єднаних Націй (ПРООН) запропонувала нове визначення, яке відповідає сучасній практиці: «Розвиток людини – це процес розширення свободи людей, що живуть довго, здорово й творчо, до досягнень інших вагомих цілей; активної участі в процесі забезпечення справедливості та стійкого розвитку на планеті».

 

І тепер в межах ПРООН опублікувала «Доповідь про людський розвиток 2015 року» (Human Development Report 2015). Вона містить рейтинг держав, поділених на чотири сектори: країни з дуже високим, високим, середнім та низьким рівнями людського розвитку.

 

До десятки найблагополучніших країн 2015-го увійшли Норвегія, Австралія, Швейцарія, Данія, Нідерланди, Німеччина, Ірландія, Сполучені Штати Америки, Канада та Нова Зеландія.

 

Норвегія посідала перше місце з 2001 по 2006 роки, потім поступилася Ісландії, проте 2008 року повернула собі першість та продовжує її втримувати. Індекс людського розвитку в цій країні становить 0,944.Тут люди найдовше живуть – середня тривалість життя 81,6 років. Середній річний дохід на душу населення становить $ 64 992. Це також найменша за кількістю населена країна Європи. У ній живе близько 4 мільйонів 900 тисяч осіб. Бідних громадян Норвегія практично позбавлена.

 

В значній мірі добробут населення країни залежить від газодобувної та нафтопереробної промисловості. Рівень безробіття та інфляції тут низький, ціни – чи не найвищі в світі.

 

Країни колишнього Радянського Союзу далекі від рівня життя Норвегії. До групи з дуже високим рівнем розвитку людського потенціалу потрапили тільки країни Балтії: Естонія – 30 місце, Литва – 37, Латвія – 46. Наш сусід – Польща – посіла 36 місце.

 

У групі країн з високим рівнем людського розвитку Росія і Білорусь – на 50 місці, Казахстан – 56, Грузія – 76, Азербайджан – 78, Україна – 81 і Вірменія – 85. У групі з середнім рівнем розвитку: Молдова – 107 місце, що є найнижчим показником з-поміж європейських країн, Туркменістан – 109, Узбекистан – 114, Киргизстан – 120 і Таджикистан – 129.

 

Україна з 1990 року збільшила свій показник на 0, 24 пункти – з 0,705 до 0,747. Хоча й розвиток не був стабільним – від початку 90-их ХХ ст. до 2000 року становище людини в нашій країні погіршувалося до позначки 0.668.

 

Як правило, звіти з даними ООН про розвиток людини запізнюються на один-два роки, бо після публікації даних у національних статистичних службах їх перевіряють на міжнародному рівні. Тому й у доповіді на 2015 рік – підсумки 2014 року.

 

 

За матеріалами uapress

17.12.2015