Сповнити волю нашого Отця Небесного

 

Вперше відтоді, як 50 років тому Другий Ватиканський собор змінив християнське вчення щодо іудаїзму і єврейського народу, група ортодоксальних рабинів зробила публічну заяву, що обстоює співпрацю з християнами і визнає релігійну цінність християнства.

 

Опубліковану 3 грудня на веб-сайті Центру єврейсько-християнського порозуміння і співпраці (CJCUC — Center for Jewish-Christian Understanding and Cooperation) в Ізраїлі заяву «Сповнити волю нашого Небесного Отця: на шляху до співпраці між євреями і християнами» підписали відомі 25 ізраїльських, європейських та американських ортодоксальних рабинів із закликом до співпраці між євреями а християнами перед лицем моральних і релігійних викликів наших часів. Автори запрошують ортодоксальних рабинів, що підтримують заяву, підписувати її.

 

«Реальна важливість цієї ортодоксальної заяви полягає в тому, що вона закликає до братньої співпраці між єврейськими та християнськими релігійними лідерами, визнаючи при цьому позитивний теологічний статус християнської віри. Євреї і християни повинні бути на передовій лінії в справі навчання світу основних моральних цінностей», — сказав рабин Shlomo Riskin, один з ініціаторів заяви і засновник CJCUC, член ізраїльського рабинату та Головний Рабин Ефрату. Не будучи прямою відповіддю на Nostra Aetate Церкви від 1965 року, «Сповнити волю нашого Небесного Отця» чітко перебуває під впливом нового підтвердження християнством вічності єврейського Завіту і поваги, яку християнські лідери продемонстрували іудаїзму і євреям у сучасних діалогах і на релігійних зустрічах.

 

«Єврейські мислителі і раніше робили заяви, як-от Dabru Emet [«Скажи правду»] 2000 року щодо єврейсько-християнських відносин і теології, але небагато ортодоксальних рабинів могли — у світлі їхнього розуміння єврейської традиції — погодитися з цими теологічними і практичними вимогами. Переломне значення цієї заяви полягає в тому, що впливові ортодоксальні рабини зі всіх центрів єврейського життя остаточно визнали, що християнство й іудаїзм більше не ведуть смертельний теологічний поєдинок, і що християнство та іудаїзм мають духовно і практично багато спільного. Враховуючи нашу токсичну історію, це безпрецедентно в ортодоксії», — сказав рабин доктор Eugene Korn, Академічний директор CJCUC.

 

Заява цитує традиційні думки ребе-авторитетів минулого, щоб усправедливити співпрацю з християнами і релігійне визнання християнства. «Ми розуміємо, що в традиційному іудаїзмі є простір, для погляду на християнство як частину плану Божого завіту щодо людства — яко воленої Богом еволюції іудаїзму», — сказав рабин Irving Greenberg, можливо найактивніший ортодоксальний богослов в єврейсько-християнському діалозі та теології завіту. Інший ініціатор заяви, рабин Єрусалиму David Rosen, Міжнародний директор міжрелігійних справ Американського Єврейського Комітету, додав: «Ми повинні співпрацювати, щоб впоратися з нашими спільними викликами: атакою радикального секуляризму, релігійного екстремізму і морального релятивізму на спадщину і гідність людства».

 

Пропонуємо повний текст Заяви ортодоксальних рабинів про християнство.

 

Сповнити  волю нашого Отця Небесного:

Назустріч співпраці між євреями а християнами

 

Після майже двох тисяч років ворожнечі і відчуження, ми, ортодоксальні рабини, які очолюють громади, інституції та духовні школи в Ізраїлі, США і Європі, визнаємо наш нинішній історичний шанс. Ми прагнемо виконати волю нашого Отця Небесного, приймаючи руку, простягнуту нам нашими християнськими братами і сестрами. Євреї і християни мусять разом працювати як партнери щодо моральних викликів нашої доби.

 

1. Шоа закінчився 70 років тому. Він став кульмінацією упереджень довгих віків неповаги, утисків та несприйняття євреїв і, як наслідок, ворожнечі між євреями а християнами. В ретроспективі ясно, що крах спроб подолати це презирство і увійти в конструктивний діалог на благо людства послабили опір злим силам антисемітизму, що втянули світ у вбивства і геноцид.

 

2. Ми визнаємо, що від Другого Ватиканського Собору офіційне вчення Католицької Церкви про іудаїзм змінилося фундаментально і безповоротно. Оприлюднення п'ятдесят років тому декларації Nostra Aetate ініціювало процес примирення між двома спільнотами. Nostra Aetate та інші нею натхненні офіційні документи Церкви одноголосно відкидають будь-які форми антисемітизму, підтверджують вічний Завіт між Б-гом і єврейським народом, заперечують боговбивство і підкреслюють особливий зв'язок між християнами а євреями, яких Папа Іван Павло II називав «наші старші брати», а Папа Бенедикт XVI — «наші батьки у вірі». На цій основі католики та інші християнські конфесії почали щирий діалог з євреями, який за останні п'ять десятиліть значно посилився. Ми цінуємо підтвердження Церквою особливого місця Ізраїлю в сакральній історії і прийдешньому спасінні світу. Нині євреї відчули від багатьох християн справжню любов і повагу, що виражається у багатьох ініціативах діалогу, зустрічах і конференціях по всьому світу.

 

3. Як і Maimonides та Yehudah Halevi [1], ми визнаємо, що християнство не є ані випадком, ані помилкою, а результатом Божої волі і даром народам. Сепаруючи іудаїзм і християнство, Б-г волів сепарації між партнерами зі значними теологічними відмінностями, а не сепарації між ворогами. Ребе Jacob Emden писав, що «Ісус приніс подвійну добрість світу. З одного боку, він велично зміцнив Тору Мойсея... і ніхто з наших мудреців не виступав категоричніше щодо вічності і незмінності Тори. З іншого боку, він забрав від народів ідолів та зобов'язав їх виконувати сім заповідей Ноя, щоб не були вони як звірі польові, і прищепив їм стійкі моральні ціхи. ... Християни — це конґреґація, яка працює во ім'я небес, їм приречено терпіння, їхні інтенції — во ім'я небес, і їм не буде відмовлено в нагороді». [2] Ребе Samson Raphael Hirsch вчив нас, що християни «прийняли єврейську Біблію Старого Завіту як книгу Божого одкровення. Вони сповідують свою віру в Б-га Небес і Землі, як засвідчено в Біблії, і вони визнають верховенство Божого Провидіння». [3] Тепер, коли Католицька Церква визнала вічний Завіт між Б-гом та Ізраїлем, ми, євреї, можемо визнати безстрокову конструктивну чинність християнства яко нашого партнера в спасенні світу — без жодного остраху, що це буде використано в місіонерських цілях. Як заявив Головний Рабинат Двосторонної Комісії Ізраїлю і Святого Престолу під керівництвом рабина Shear Yashuv Cohen: «Ми більш не вороги, а одностайні партнери в утвердженні насущних моральних цінностей во ім'я виживання і добробуту людства». [4] Ніхто з нас не зможе здійснити Б-жу місію поодинці.

 

4. В євреїв і в християн — спільна місія вдосконалити світ під верховенством Всевишнього, з тим, щоб все людство взивало до Нього, а мерзота зникла зі землі. Ми розуміємо вагання обох сторін в утвердженні цієї істини, і закликаємо наші громади подолати ці страхи во ім'я утвердження відносин довіри і поваги. Ребе Hirsch також навчав, що Талмуд ставить християн «в сенсі міжлюдських зобов'язань на один рівень з іудеями. Вони мають вимогу користати обов'язками не тільки справедливості, але й дієвої людської братської любові». У минулому відносини між християнами а євреями часто відображали ворожі відносини Ісава та Якова, однак, ребе Naftali Zvi Berliner (Netziv) вже наприкінці XIX століття розумів, що іудеї і християни призначені Б-гом стати відданими партнерами: «В майбутньому, коли діти Ісава, охоплені чистим духом, визнають народ Ізраїлю і його чесноти, то і ми визнаємо в Ісава свого брата». [5]

 

5. Нас, євреїв і християн більше об'єднує, аніж ділить: етичний монотеїзм Авраама; зв'язок з Єдиним Творцем Неба і Землі, Який любить і піклується про нас; єврейські Священні Писання; віра в зобов'язуючу традицію; та цінності життя, сім'ї, милосердної праведності, справедливості, невід'ємної свободи, всеосяжної любові і базового миру в світі. Ребе Moses Rivkis (Be'er Hagoleh) підтверджує це і пише, що «Мудреці мали на увазі тільки сучасних їм ідолопоклонників, котрі не вірили у створення світу, Ексодус, чудесні справи Б-га і божественність даного закону. Навпаки, народи, серед яких розсіяні євреї, вірять у всі ці релігійні основи». [6]

 

6. Наша співпраця в жодному разі не зменшує існуючі відмінності між двома спільнотами і релігіями. Ми віримо, що Б-г використовує багатьох вісників для проявлення Своєї правди, і одночасно підтверджуємо фундаментальні етичні обов'язки всіх людей перед Б-гом, котрих іудаїзм завжди навчав через універсальні заповіді Ноя.

 

7. Слідуючи за Б-гом, євреї і християни повинні явити моделі служіння, безумовної любові і святості. Всі ми створені за образом Б-жим, і євреї, і християни залишатимуться вірними Завіту, спільно відіграючи активну роль в збавленні світу.

 

 

 

Підписали (в алфавітному порядку):

Рабин Jehoshua Ahrens (Німеччина)

Рабин Marc Angel (США)

Рабин Isak Asiel (Гол.Рабин Сербії)

Рабин David Bigman (Ізраїль)

Рабин David Bollag (Швейцарія)

Рабин David Brodman (Ізраїль)

Рабин Natan Lopez Cardozo (Ізраїль)

Раввін Yehudah Gilad (Ізраїль)

Рабин Alon Goshen-Gottstein (Ізраїль)

Рабин Irving Greenberg (США)

Рабин Marc Raphael Guedj (Швейцарія)

Рабин Eugene Korn (Ізраїль)

Рабин Daniel Landes (Ізраїль)

Рабин Steven Langnas (Німеччина)

Рабин Benjamin Lau (Ізраїль)

Рабин Simon Livson (Гол. Рабин Фінляндії)

Рабин Asher Lopatin (США)

Рабин Shlomo Riskin (Ізраїль)

Рабин David Rosen (Ізраїль)

Рабин Naftali Rothenberg (Ізраїль)

Рабин Hanan Schlesinger (Ізраїль)

Рабин Shmuel Sirat (Франція)

Рабин Daniel Sperber (Ізраїль)

Рабин Jeremiah Wohlberg (США)

Рабин Alan Yuter (Ізраїль)

 

_________________________________________

 

[1] Mishneh Torah, Laws of Kings 11:4 (uncensored edition); Kuzari, 4:22

[2] Seder Olam Rabbah 35–37; Sefer ha-Shimush 15–17.

[3] Principles of Education, “Talmudic Judaism and Society,” 225–227.

[4] Fourth meeting of the Bilateral Commission of the Chief Rabbinate of Israel and the Holy See's Commission for Religious Relations with Jewry, Grottaferrata, Italy (19.102004).

[5] Commentary on Genesis 33:4.

[6] Gloss on Shulhan Arukh, Hoshen Mishpat, 425:5.

 


Orthodox Rabbis issue groundbreaking statement on Christianity
Vatican Radio, 10.12.2015
Переклад О.Д.

 

 

14.12.2015