До уродин Соломії Крушельницької

До дня народження Соломії Крушельницької львів’ян та гостей міста запрошують на унікальну виставку просто неба, концерт відомої співачки та піші екскурсії

 

23 вересня, у день народження української співачки світової слави Соломії Крушельницької, Музично-меморіальний музей її імені підготував низку подій.

 

 

Львів’яни вперше зможуть побачити унікальну модульну виставку «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен», яка буде доступна для огляду та супроводжуватиметься кураторськими екскурсіями впродовж дня – з 12:00 до 18:00. Вона буде розташована у альтанці-ротонді в парку імені Івана Франка: це місце обране невипадково, адже 200-річна ротонда збереглася з часів, коли поруч із парком мешкала Соломія Крушельницька, як і в часи навчання, так і у зрілому віці.

 

 

Також запланована піша екскурсія містом із науковицею Данутою Білавич, яка розповість про місця, де мешкала, навчалася та виступала славетна співачка. Завершуватиме 152-у річницю з дня народження артистки концерт відомої оперної виконавиці Софії Соловій із творів, які були у репертуарі Соломії Крушельницької. Вхід на виставку – вільний, інші події – за квитками.

 

 

Виставку «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька» спеціально створили минулого року, за підтримки Українського культурного фонду, аби розповісти про тріумф українки на оперній сцені для іноземної аудиторії оперного Фестивалю Пуччіні в Італії. Цього року її вперше презентують в Україні: за підтримки Фундації ЗМІН був виготовлений україномовний варіант виставки, що був представлений спочатку у Тернополі, а тепер у Львові – містах пов’язаних із життєвим шляхом співачки.

 

 

Реалізація виставки здійснена командою Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької та українським медіахудожником Сергієм Петлюком. Вона висвітлює життєвий і творчий шлях славетної української сопрано. Особливістю є багатошаровість конструкції, що поєднує інформаційні матеріали про кар’єру та життєвий шлях всесвітньовідомої артистки, унікальні архівні фотографії та аудіозаписи. Для опрацювання і покращення фотопортретів співачки використана технологія штучного інтелекту. Відвідувачі виставки також мають змогу почути голос української сопрано, відсканувавши QR-код: понад столітні архівні записи арій з опер «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні та «Валькірія» Р. Ваґнера у виконанні Крушельницької.

 

 

 

Перелік подій до 152-ої річниці з дня народження Соломії Крушельницької

 

21-23 вересня 2024 року

 

21.09 (субота) о 15:00 та 23.09 о 13:00 (понеділок)

Місце збору – Меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові, вул. С. Крушельницької, 23

Піша екскурсія «Соломія Крушельницька – львів’янка світової слави»

Запрошуємо вас пройтися вулицями і площами Львова, які пам’ятають видатну співачку, ближче ознайомитися з будівлями, в яких звучав її неймовірний голос і дізнатися цікаві факти та історії про перебування Соломії Крушельницької у Львові.

Квитки.

 

23.09 о 12:00 (понеділок)

Ротонда парку імені Івана Франка

Відкриття виставки «Соломія Крушельницька – українська примадонна світових сцен»

Виставка «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен» висвітлює життєвий і творчий шлях артистки: її походження і освіту, оперні тріумфи на багатьох сценах чотирьох континентів, співпрацю із видатними композиторами, концертні турне та зв’язок із Батьківщиною, який славетна співачка завжди підтримувала. Реалізація виставки здійснена командою Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької та медіахудожником Сергієм Петлюком.

Вхід вільний

 

23.09 о 19:00 (понеділок)

Меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові, вул. С. Крушельницької, 23

Концерт Софії Соловій до дня народження Соломії Крушельницької

Відома львівська оперна співачка Софія Соловій виконає найяскравіші та маловідомі твори з репертуару С. Крушельницької, з якими вона прославилася на весь світ. Зокрема, прозвучать фрагменти з опер Р. Ваґнера, С. Монюшка, Дж. Пуччіні, обробки українських народних пісень та ін.

Квитки

 

 

 

Фото: надані Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької у Львові.

21.09.2024