Мешканці вулиці згуртувались проти відділення паліативної медицини.

Івано-Франківська міська рада виділила приміщення в житловому будинку на вулиці Новій для майбутнього виїзного відділення паліативної медицини. Але мешканці навколишніх будинків – категорично проти. Вони вважають, що там будуть наркомани, заразні хворі та інше, що травмуватимуть психіку їхніх дітей, йдеться в матеріалі УП. Життя.

 

Завідувачка виїзного відділення, що зараз розташоване в одній кімнатці без складу та місця для додаткового персоналу, Людмила-Оксана Андріїшин намагалась переконати людей, що жодної загрози для них немає, адже в приміщенні буде навчальна база для лікарів, які допомагають безнадійно хворим, і консультація. Але все намарно.

 

Торік лікарка «вибила» в Івано-Франківської міськради приміщення колишнього секонд-хенду площею 150 квадратних метрів за символічну орендну платню. Гроші на ремонт з'явилися завдяки доброчинному фонду «Матері Терези» та виставі «Оскар і рожева пані» з Ірмою Вітовською. Ремонтувати приміщення почали влітку цього року, а нещодавно припинили: проти майбутнього відділення паліативної допомоги ополчились сусіди.

 

У людей різні аргументи. Дехто вважає, що у відділенні будуть наркотичні засоби, хтось боїться «заразитись», дехто каже, що це додаткове навантаження на електромережу. Також мешканці будинків бояться, що хворі травмують психіку дітей. Вони вирішили, що в будівлі буде стаціонар, обурюються – навіщо там кухня, та навіть говорять про зберігання трупів – адже є кімната без вікон.

 

Люди кажуть, що краще передати приміщення переселенцям, зробити там лікарню для військових або дитячу художню студію.

 

Допомогти хворим, які хочуть померти вдома, можуть виїзні служби: лікарі, які знеболять, медсестри, що розкажуть, як уникнути пролежнів. В Україні правил або інструкцій про роботу таких мобільних служб або паліативних відділень не існує. Івано-Франківськ став першим містом, де дозволили створити виїзну службу якісних останніх днів життя.

 

Але понад 200 мешканців вулиці Нової підписали звернення проти відділення, заручившись підтримкою новообраного міського депутата Віталія Мерінова.

 

«Якщо ви не допоможете у вирішенні даного питання, то ми будемо вимушені звертатися до президента України», – погрожують люди.

 

Тих, хто насмілився не погодитись із сусідами, в будинку небагато – одна жінка похилого віку, яка просить не називати її, бо інакше сусіди зацькують.

 

«Може таке бути, що хтось із нас буде важко свого віку доживати. Але я не піду проти сусідів, бо мене відправлять «спати», – каже вона.

 

Людмила-Оксана Андріїшин розповідає: якби не спротив сусідів, нове відділення вже мало б велику кімнату для навчання працівників, стійку з трьома робочими комп'ютерами при вході, окремі кімнати медичної сестри та психолога, санвузол, побутове приміщення – ту саму «кухню», що схвилювала мешканців, – а також кабінет заввідділом і склад у кімнаті без вікон і дверей. Там лежали б ходунки, милиці та протипролежневі матраци, які хоспіс, розташований неподалік, давав би в тимчасове користування пацієнтам відділення.

 

Вона додала, що ліків із опіоїдними анальгетиками у відділенні зберігати не будуть – вони потребують особливої охорони і додаткової ліцензії.

 

Найбільше лікарку зачіпають слова мешканців будинку про те, що хворі завдаватимуть психологічної травми дітям.

 

«Я вже двадцять років намагаюсь розповісти людям про проблеми невиліковних пацієнтів. І я переконана, що саме виховання в дусі «не дивись», «відправ за ґрати» – ознака того, що діти не виховуються в милосерді до інших», – каже вона.

 

Якщо міська рада піде назустріч мешканцям, їй доведеться компенсувати кошти, витрачені на ремонт, і знайти нове приміщення.

11.12.2015