Google: квантовий комп’ютер таки працює

Дослідники із лабораторії компанії Google AI Lab стверджують, що контроверсійна квантова машина, яку, починаючи з 2013 р., тестують спільно зі  спеціалістами НАСА, у низці випробувань впевнено перемагає звичайний комп’ютер.

 

Уряди та провідні IT-компанії, такі як Microsoft, IBM та Google, намагаються створити так звані квантові комп’ютери, адже використання специфічних властивостей квантових систем для передачі даних відкриває шлях до комп’ютерів колосальної швидкості і потужності. У НАСА також сподіваються, що на таких суперкомп’ютерах можна буде симулювати майбутні космічні місії. «Це – технологія, яка справді зможе змінити світ», – вважає директор програми вивчення перспективних технологій Дослідницького центру Амоса у м.  Маунтін-В’ю в Каліфорнії Рупак Бісвас.

 

У 2013 р. корпорація Google придбала у канадської стартап-компанії D-Wave Systems перспективний квантовий комп’ютер, який його розробники позиціонують як «перший у світі комерційний квантовий комп’ютер». Його ключовим елементом є чіп, що називається «квантовим випалювачем» (quantum annealer).

 

Утім, ця технологія не має однозначної репутації серед фізиків та програмістів. Адже досі не було переконливих доказів, що вона здатна працювати ефективніше, ніж звичайні суперкомп’ютери.

 

За словами директора лабораторії Al Lab Гартмута Невена, нарешті такі докази з’явилися. Фахівці цієї лабораторії здійснили випробування за низкою  параметрів квантового комп’ютера D-Wave проти звичайного комп’ютера з одним процесором. Результати вражають: D-Wave виявився швидшим, ніж звичайний комп’ютер, у 100 млн. разів.

 

Наукова стаття з описом результатів, яку опублікували спеціалісти Google, ще не пройшла суворого рецензування. Проте навіть якщо їх підтвердять, це становитиме лише часткове підтвердження ефективності D-Wave. Адже комп’ютер, що був його суперником, працював з алгоритмом, який дуже нагадував той, що був вживлений і у D-Wave. Однак відомий і альтернативний алгоритм, який міг би зробити звичайний комп’ютер більш конкурентоспроможним, а то і переможцем у боротьбі.

 

Попри це Гартмут Невен заявив, що результати, які здобула його група, є дійсними. Адже це обмеження не буде доступним для традиційних комп’ютеорів, що змагатимуться з квантовими, які працюватимуть з більшими обсягами даних.

 

А за словами професора фізики зі Швейцарського федерального інституту технологій в Цюриху Матіаса Тройєра, якщо квантові комп’ютери прагнуть конкурувати зі звичайними, мають бути неспростовні докази їх переваг. «Потрібно однозначно встановити, чи технологія квантового випалювання має переваги навіть перед найкращими алгоритмами, – стверджує Тройєр. – Якщо так, то чи є класи прикладних проблем, де її можна буде застосовувати». 

 

Tom Simonite

Google Says It Has Proved Its Controversial Quantum Computer Really Works

MIT Technology Review, 8/12/2015

Зреферував Євген Ланюк

11.12.2015