Чому вікінги покинули Ґренландію?

Клімат не винен, що вікінги покинули Ґренландію понад 600 років тому. Нещодавно науковці довели: на острові не було ні середньовічного теплого періоду, ні малого льодовикового. Тоді, коли вікінги прибули, в Ґренландії було так само холодно, як і 400 років по тому, коли вони остаточно покинули острів, пишуть дослідники в журналі Science Advances. Що ж змусило їх покинути свої поселення — невідомо.

 

Корабель вікінгів та айсберґ біля берегів Ґренландії. Її вони заселяли від 985 року

 

 

Здебільшого вікінги були моряками. У своїх доволі примітивних човнах завдяки простій системі навіґації вони перетинали Атлантику ще 1000 років тому й мандрували до берегів Канади. Під проводом Еріка Рудого вони заснували перші поселення на західному узбережжі Ґренландії, де з часом жили тисячі вікінгів, тут тримали худобу і полювали на моржів. Проте в період між 1360 та 1460 роками вікінги раптом залишили свої домівки й зникли з Ґренландії назавжди.

 

Але чому? Протягом довшого часу причиною цього вважали клімат. Адже прибуття вікінгів до Ґренландії збіглося з особливо м'якою кліматичною фазою в Європі — Середньовічним кліматичним оптимумом. А в XV ст. — приблизно тоді, коли вікінги залишили Ґренландію, — у Європі та Північній Америці настав «малий льодовиковий період»: температура стрімко впала, і це перетворило літо на холодне та дощове, а зими — на люті й голодні.

 

Коли б цей малий льодовиковий період настав на всій Північній півкулі, тоді це суттєво погіршило б умови життя вікінгів. Льодовик насувався, навіть влітку не було достатньо тепло, щоб вирощувати рослини, а крига на морі блокувала вільне плавання океаном. Згідно з поширеною теорією, таке похолодання мало б змусити вікінгів покинути острів.

 

Проте можна й взяти під сумнів цю просту теорію. Адже нещодавно Ніколас Ян (Nicolas Young) з Колумбійського університету (Нью-Йорк, США) зі своїми колеґами спростували її.

 

Вони вивчили процес поширення льодовика в Західній Ґренландії та на східному узбережжі канадської Баффінової Землі в періоди середньовічного кліматичного потепління та малого льодовикового похолодання. Для цього дослідники проаналізували породу ґлетчерних морен на вміст ізотопів берилію. Їх кількість залежить від того, як довго порода відкрита, тобто не покрита ґлетчерним льодом.

 

Результати: коли вікінги дісталися берегів Ґренландії та Канади, там аж ніяк не було тепло, — навпаки: «Льодовик вже за часів середньовічного кліматичного оптимуму, тобто 975–1275 рр., досяг свого практично максимального поширення», — розповідає Ян. Отже, вікінгам, щойно вони оселились, мало би бути так само холодно, я і пізніше, протягом малого льодового періоду в Європі. «Стає очевидно, що теплий період був радше реґіональним, аніж ґлобальним, — пояснює Ян. — Це — європоцентричний концепт».

 

Отримані дані спростовують теорію, згідно з якою кліматичні зміни спричинили вихід вікінгів з Ґренландії. «Якщо вони припливли до острова тоді, коли тут вже було холодно, буде досить надумано стверджувати, що погіршення клімату їх звідси вижило», — констатує Ян. Відповідно до його дослідження, протягом проживання «людей Півночі» в Ґренландії, тут могло ставати періодично тепліше, але тривалої сторічної фази теплого клімату не було.

 

Те, що на території «зеленої країни» не було середньовічного теплого періоду, доводять й інші розвідки. Так, кліматичні дані, отримані з пробуреного в центрі Ґренландії льодового керна GISP2, засвідчують: 1000–1075 рр., а потім 1200–1400 р. на острові було холодно. 2011 р. на підставі аналізу осаду науковці дійшли висновку: щонайпізніше 1100 р. на західному узбережжі Ґренландії почалася холодна фаза.

 

Але що тоді змусило поїхати витривалих «людей Півночі» з острова? На думку дослідників, спричинити це могли некліматичні чинники. «Ймовірними причинами є наростання ворожнечі місцевих ескімосів (інуїтів), труднощі з вигідним продажем ікл моржів або ізоляція внаслідок припинення мореплавства з Норвегії та Ісландії», — припускають Ян та його колеґи.

 

Інші науковці вважають можливим і те, що вікінги залишили свої поселення, щоб зміцнити знищені чумою ферми й поселення в Європі. Ще одна гіпотеза така: худоба, яку імпортували вікінги, так сильно роз'їла чутливі ґрунти Ґренландії, що вони стали неродючими. Якою ж була справжня причина таємничого зникнення «людей Півночі» з Ґренландії — залишається дотепер загадкою.

 

 

Grönland: Verschwinden der Wikinger bleibt rätselhaft 

Scinexx.de, 07/12/2015

Зреферувала Соломія Кривенко 

08.12.2015