Російський правозахисник вимагає з’ясувати обставини загибелі вояків РФ

Голова комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті Росії Сергій Кривенко оголосив про намір звернутися до Слідчого комітету і Головної військової прокуратури РФ з проханням ретельніше перевірити інформацію про загибель 159 російських військовиків у період з 1 січня 2014 року до 30 липня 2015. Такі цифри стали результатом дослідження правозахисника – повідомило російське інформаційне агентство РБК.

 

 

Сергій Кривенко зазначає,що в Росії офіційної статистики щодо полеглих військовиків немає. Востаннє її подавала Генпрокуратура Росії, і було це майже п'ять років тому.

 

Правозахисник повідомив, що користувався даними з відкритих джерел. Для свого дослідження він вибрав тільки найдостовірнішу інформацію. Майже в кожному випадку є основні дані про загиблих і підтвердження їхньої смерті. Однак зі 159 повідомлень точні обставини смерті відомі тільки в 79 випадках, проте інформація про перевірку військової прокуратури або слідства – лише в 61 випадку (38%). У тих випадках, коли інформація про обставини загибелі вояків відома, найчастіше причиною смерті були вбивство товаришами по службі чи самогубство (в 31 випадку) і загибель на навчаннях (25). На інші нещасні випадки, а також медичні захворювання припадає 13 і 10 смертей відповідно.

 

Як вказує Кривенко, влітку і восени минулого року померли як мінімум 108 службовців (68% від загальної кількості за півтора року). У переважній більшості випадків (80%) відсутня зрозуміла інформація про обставини смерті та про перевірку фактів загибелі слідчими або органами військової прокуратури. «Це неприйнятно для умов мирного часу», – стверджує Кривенко.

 

За словами Кривенка, мета його доповіді не в тому, щоб довести участь російської армії у бойових діях на Донбасі. «Головне завдання правозахисників – домогтися дотримання прав військовослужбовців і членів їхніх сімей на об'єктивне розслідування обставин їхньої загибелі – неважливо, на навчаннях або під час бойових дій, - а також за необхідності притягнути винних до відповідальності», – заявив він.

 

 

08.12.2015