ВР ухвалила низку законів для децентралізації адмінпослуг.

Верховна Рада на четверговому засіданні ухвалила низку законів на тему децентралізації адміністративних послуг.

 

Парламент підтримав законопроекти про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (№2983), про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (№2982); про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансової забезпеченості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування (№2981).

 

"Цими законами повноваження з реєстрації бізнесу та нерухомості передаються від Мін'юсту органам місцевого самоврядування", – прокоментувала активіст "Реанімаційного пакету реформ" Наталія Соколенко.

 

Зокрема, законопроект №2983 про державну реєстрацію передбачає створення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців і громадських формувань, тримачем якого визначено Міністерство юстиції України.

 

Представляючи проект, міністр юстиції Павло Петренко заявив: "Акредитованими суб'єктами можуть бути юридичні особи публічного права, тобто державні і комунальні підприємства, в трудових відносинах з якими перебувають не менше трьох державних реєстраторів і які до початку здійснення повноважень державної реєстрації уклали договори страхування громадянської відповідальності з мінімальним розміром страхової суми до 1000 мінімальних розмірів заробітної плати".

 

За словами міністра, закон надасть можливість, окрім місцевих органів влади і державним адміністраціям створювати комунальні підприємства, які також надаватимуть якісний сервіс у сфері реєстрації. Крім того, закон передбачає принцип екстериторіальності в наданні послуг державній реєстрації, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

26.11.2015