Тепер все знову буде по-новому

Виявилося, що місцеві вибори для країни важливіші за вибори у Верховну Раду. Можливо, через те, що законодавчий орган остаточно перетворився на Літаючий цирк Монті Пайтона.

 

 

Електоральне тижня

 

Президентові України Петрові Порошенку закидають багато чого і часто безпідставно, але, безумовно, дуже слабким місцем ґаранта Конституції є його непереборне бажання давати обіцянки, які потім не виконуються.

 

Зараз пасує пригадати Порошенкові, як кілька тижнів тому в Івано-Франківську він обіцяв: «Відразу ж після виборів, я про це ніколи не говорив і не хотів говорити до виборів, але вам скажу: у нас буде чотири роки без виборів, без популізму, коли, нарешті, ми зможемо продемонструвати рішучі кроки з розвитку нашої держави».

 

На думку президента, виходить, що поки в найменшому населеному пункті не відбудеться волевиявлення, то щось кардинально «розвивати» не вийде. Тепер вибори закінчилися, і от з понеділка пасує почати втілювати плани в життя.

 

 

Гість тижня

 

Без великої помпи в Києві побував Джордж Сорос, якого хтось називає меценатом і філантропом, хтось — імперіалістичною акулою. З офіційних джерел стало відомо, що мільярдер дістав від президента орден Свободи і потішив українців власним своєрідним оптимізмом: «Досягненням є вже те, що нова Україна вижила всупереч надзвичайно несприятливим обставинам».

 

Ще в серпні філантроп і він-таки акула закликав іноземних кредиторів списати частину боргів Україні, а тепер нічого такого Сорос не говорив. Неофіційні джерела стверджують, що зустріч високоповажного гостя з президентом України була, делікатно кажучи, напруженою і Сорос дуже дивувався з відсутності реальних реформ в країні. Ну але вже раз «вижила», то хай так і буде, а про інвестиції в Україну можна поговорити й іншим разом.

 

 

Комедія тижня

 

Події у Верховній Раді і довкола неї не можна не сприймати без здорового гумору, бо інакше виникає ненормативна лексика. Цього разу український парламент можна навіть похвалити, бо те, що там коїлось, дало можливість пригадати університетський курс античної літератури. Безпосередньо під куполом триває «Батрахоміомахія» — війна жаб і мишей за безвізовий режим і проти нього.

 

Поема, написана гекзаметром, була пародією на патетичну «Іліаду», а діяльність народних депутатів — така сама пародія на роботу законодавчого органу. Ухвалили законопроекти, які мають спростити українцям перетин західного кордону, але потім міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що ухвалено тільки третину від необхідного.

 

А деяких публічних людей антична література турбує аж так, що вони беруть її на озброєння в реальному житті. Народний депутат Єгор Соболєв зізнався, що дружина не пускає його до рідної хати через погане голосування щодо лібералізації законів. Плагіат з комедії Арістофана «Лісістрата». Там кобіти вчинили мораторій на статеве життя своїм чоловікам, бо ті забагато воюють, і поки хлопи війну не закінчили, то про жодний інтим не йшлося.

 

 

Попередження тижня

 

На свій розсуд трактує ґлобалізм міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. У Парижі сталася трагедія, на яку головний український поліціянт не міг не зреагувати, і вийшло у версії міністра, що «деструктивні антиукраїнські сили» готують в низці українських міст, зокрема Києві, Харкові, Львові і Дніпропетровську, теракти і провокації із застосуванням вогнепальної бойової зброї та вибухових речовин.

 

«Сьогодні, заслухавши доповіді оперативних служб МВС, з урахуванням інформації, наданої СБУ — я прийняв рішення відкрито звернутися до кожного з вас. За даними оперативних служб, в найближчі кілька днів нам доведеться пережити кілька спроб деструктивних антиукраїнських сил дестабілізувати ситуацію в країні», – написав Аваков у Facebook в неділю зранку.

 

Потім пояснив, що і до чого, з його погляду, відбувається: «З урахуванням серії терористичних атак в Європі, активізації окупаційних сил на сході країни, з урахуванням високих ризиків терористичної загрози, я прийняв рішення про переведення всіх правоохоронних структур на посилений режим роботи. Вживаються усі необхідні заходи для забезпечення безпеки громадян, а також для забезпечення безпеки функціонування ключових об'єктів інфраструктури та життєдіяльності».

 

В Україні другий рік війна, але особливо страшитися ми маємо через те, що сирійці вчинили масове вбивство у не такій вже й близькій до нас Франції. Напевно, міністр знає щось більше, ніж пише в соцмережі.

 

16.11.2015