75% українців вважають, що конфлікт на Донбасі має завершитися компромісом.

Українці вважають, що найкращим шляхом подолання конфлікту на Донбасі є копроміс. Щоправда, більшість респондентів не згодні йти на поступки, якщо вони вимагатимуть високої ціни.

 

Такими є підсумки соціологічного дослідження, що його провели фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Політичний аналітик фонду "Демініціатив" Марія Золкіна повідомила, що 75% українців орієнтуються на компроміс як шлях подолання збройного конфлікту на Донбасі. Водночас на мир "за всіляку ціну, компроміс із ким завгодно і про що завгодно" згоден лише 21% опитаних, натомість 54% вважають, що слід погоджуватися не на всі компроміси.

 

Так, єдиним регіоном, в якому абсолютна більшість готова йти на будь-які компроміси заради миру, є Донбас – 59,5%. На Заході – лише 9%. Прибічників військового шляху розв'язання конфлікту, згідно з опитуванням, в Україні 14%.

 

Близько половини українців (49% опитаних) схильні вважати, що політичне майбутнє "ДНР" і "ЛНР" має полягатим в їхньому поверненні до складу Донецької та Луганської областей на тих самих умовах, що й до конфлікту. Втім 22%, за даними опитування, згодні, щоб окуповані території повернулися під юрисдикцію України, але отримали більший обсяг незалежності від центральної влади.

 

Ідею сепарації "Д/ЛНР" найменше підтримують на самому Донбасі. Так, на Заході країни 7,8% опитаних вважають, що від'єднання територій дасть мир, у Центрі – 8,6%, на Півдні – 8,8%, на Сході – 9,7%, на самому ж Донбасі – 2,4%.

 

13.11.2015