Згідно з попередніми висновками Міжнародного кримінального суду в Гаазі, правоохоронні органи вжили проти активістів Майдану в 2014 році "надмірну та безладну" силу, та не є винними у злочинах проти людяності.

 

Про це йдеться у попередній доповіді прокурора МКС Фату Бенсуда, повідомляє AFP.

 

Водночас у доповіді зазначено, що силові органи вдалися до порушення прав людини. "Хоч ці висновки схиляють до того, що згадані злочини не відповідають злочинам проти людяності, офіс зазначає, що було скоєно істотне порушення прав людини", – ідеться у рапорті.

 

"Українські силові органи часто використовували надмірну та безладну силу проти демонстрантів та інших осіб, зокрема журналістів, які висвітлювали події", – вказує Бенсуда.

 

Прокурор зазначила, що хоч атаки проти демонстрації були "атаками, спрямованими проти цивільного населення", виявлено недостатньо інформації для того, щоб "підтримати висновок [...] що це було широкомасштабно або систематично".

 

Україна не є країною-членом МКС, адже не ратифікувала Римський статут, однак ухвалила рішення поширити його юрисдикцію на злочини, скоєні під час Майдану.

 

13.11.2015