На саміті в грудні ЄУ має намір пролонґувати економічні санкції проти Росії ще на півроку.

Про це повідомило німецьке видання Handelsblatt з покликом на джерела в Європейській Комісії та в німецькому уряді.

 

 

Російський президент Володимир Путін називає односторонні санкції Заходу проти Росії «порушенням міжнародного права». Він намагається довести Брюсселю й Вашинґтону, що штрафні заходи шкодять не лише Росії, а й ґлобальній економіці. Російський лідер мав великі надії на те, що на саміті Європейської Унії в грудні цього року його учасники таки скасують санкції, тобто проголосують проти їхньої пролонґації.

 

Утім ці надії марні. «Немає жодних підстав для того, щоб скасовувати санкції», — цитує газета слова свого джерела в Брюсселі.

 

Водночас співрозмовник видання в німецькому уряді пояснив, що санкції можна буде пом'якшити лише в тому разі, якщо Мінські угоди будуть справді повністю реалізовані, а російсько-український кордон перебуватиме під міжнародним контролем.

 

«На цей момент Росія робить все для того, щоб зберегти видимість виконання мінських домовленостей і перекласти провину за невдачі на Україну», — нарікав у коментарі для Handelsblatt представник уряду ФРН.

 

Термін дії обмежувальних заходів щодо Москви, вперше запроваджених у липні 2014 року через конфлікт на сході України, закінчується наприкінці січня наступного року. Обмежувальні заходи через анексію Криму (поширюються на імпорт кримських товарів до країн ЄС, інвестиції в кримську нерухомість, туристичну діяльність у Криму) діють до 23 червня 2016 року. Персональні санкції проти росіян і українців, а також проти деяких юридичних осіб через анексію Криму і події на Донбасі закінчуються 15 березня 2016.

09.11.2015