Мешканці спального райну власними зусиллями організували амбулаторію в церкві.

Єдину в Україні церкву з амбулаторією сімейного лікаря збудували у Тернополі. У підвальному приміщенні храму пацієнтам ставлять діагнози і призначають лікування, пише ЗіК.

 

Церква святого пророка Іллі розташована у промисловому районі Тернополя. Раніше тут була поліклініка, проте її закрили. Вже понад два роки люди змушені звертатися до інших медичних закладів міста.

 

«Мікрорайон дуже віддалений від основної частини міста. І це була велика проблема для місцевих жителів. Ідею відкриття амбулаторії обговорювали з місцевими жителями, головами ОСББ та будинковими комітетами. Задум був усіма підтриманий», – зазначив співавтор ідеї створення амбулаторії Іван Сороколіт.

 

Облаштовувати амбулаторію в церкві допомагали і парафіяни храму, й інші мешканці мікрорайону.

 

«Люди приходили та щиро допомагали нам, хто чим міг. Хто не міг фізично працювати, той готував для майстрів їжу. Тому тут була така своєрідна всенародна будова», – розповів настоятель храму святого пророка Іллі Василь Корендій.

 

Настоятель храму додав, що така практика – це продовження давньої традиції. Адже у минулому при монастирях завжди були лікарі для прихожан.

 

Сьогодні в амбулаторії працює двоє лікарів та дві медсестри, які обслуговують близько 4 тисяч жителів двох мікрорайонів.

 

«Ми вимірюємо тиск, перевіряємо зір, робимо різні потрібні ін’єкції. Також можемо зробити аналіз крові та кардіограму», – говорить в. о. старшої медсестри Віта Витягловська.

05.11.2015