Росія отримала право проводити ЧС-2018 внаслідок таємної угоди з керівництвом FIFA.

Таке зізнання зробив президент міжнародної футбольної асоціації Йозеф Блаттер в інтерв’ю британському виданню The Financial Times.

 

 

 «Рішення, яке погодили не у письмовому вигляді, передбачало, що під час голосування ми віддамо голоси двом наддержавам: Росії та США», - сказав Блаттер.

 

"Таким чином, чемпіонати світу отримали б дві головні політичні сили світу. Все йшло добре, поки президент Франції Ніколя Саркозі не зустрівся з коронованим принцем, нині еміром Катару. Вслід за цим Саркозі сказав (очільнику UEFA) Платіні, що в 2022 році непогано було б поїхати в Катар. Тоді й прозвучало, що Чемпіонат має пройти в Катарі. Це сплутало всі карти", - розповів Блаттер.

 

Тож Росія претендувала і в підсумку отримала право проводити у себе Чемпіонат світу з футболу 2018 року, а США, які хотіли стати господарями Чемпіонату 2022 року, програли Катару.

 

На питання про те, чи всі члени виконавчого комітету FIFA приймали рішення про угоду, Йозеф Блаттер відповів, що це не було рішенням виконкому. «Це було за лаштунками, не було жодної наради», - додав він.

 

Раніше Йозеф Блаттер заявляв, що країни, які програли право проводити чемпіонат світу, «включилися в кампанію щодо розвалу FIFA».

 

Нагадаємо, що наприкінці травня Йозефа Блаттера вп'яте обрали президентом FIFA. Однак через кілька днів після виборів він подав у відставку. 25 вересня швейцарське федеральне бюро юстиції відкрило кримінальне провадження проти Йозефа Блаттера. А у жовтні цього року Йозефа Блаттера відсторонили від виконання обов'язків президента FIFA на 90 днів.

30.10.2015