Шокін погрожував МЗС кримінальним провадженням через візовий скандал.

Генеральний прокурор Віктор Шокін пригрозив розпочати прокурорську перевірку діяльності окремих служб Міністерства закордонних справ, у діях котрих, на думку Шокіна, "вбачаються ознаки правопорушення, спрямованого на підрив авторитету органу державної влади".

 

Про це пише у своїй статті видання "Європейська правда".

 

Зокрема, Шокін у своєму листі до МЗС заявив, що інструкції міністерства про виконання Україною безвізового плану містять норми, які "суперечать вимогам закону", і не можуть бути дотримані Генпкуратурою.

 

Видання пише, що Шокін фактично відмовився виконувати пункти Плану дій з візової лібералізації, і це наразі зриває можливе скасування віз для українців. Генпрокурор також чув окремі вимоги особисто від посла ЄС Яна Томбінського. Насамперед ідеться про захист генпрокурором так званої "четвірки Шокіна" – одіозних прокурорів, яких очільник ГПУ призначив у комісію для обрання керівників Спеціальної антикорупційної прокуратури.

 

Сам же міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що між зовнішньополітичним відомством і Генпрокуратурою немає жодних конфліктів на ґрунті створення антикорупційної прокуратури. "Що важливо для України... це створення по-справжньому незалежної антикорупційної прокуратури", – заявив міністр, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Водночас Клімкін підтвердив, що створення антикорупційної прокуратури є головним пріоритетом, як для України, так і для європейських партнерів у рамках наданої ними допомоги українській державі. "Ніхто не даватиме нам жодних поблажок", – додав Клімкін. "Ми зараз працюємо з Європейською комісією з ключових моментів безвізового режиму і для мене це, знову-таки, створення антикорупційної прокуратури", – сказав міністр.

 

27.10.2015