Бойовики вимагають амністії для обміну полоненими.

Представники руху "ДНР" назвали умовою обміну полоненими за формулою "всіх на всіх" оголошення Україною амністії для бойовиків.

 

Про це заявила в коментарі російському "Інтерфаксу" Дар'я Морозова, що називає себе "омбудсменом ДНР".

 

"У нашому трактуванні обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" можливий лише після прийняття в Україні та вступу в силу закону про амністію, не раніше", – прокоментувала Морозова.

 

Представник України у складі гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що бойовики шантажують цієї тезою вже кілька місяців поспіль, однак такий підхід є неприйнятним.

 

"Отже, бойовики публічно озвучили ті неприйнятні позиції, якими вже кілька місяців намагаються шантажувати Україну в питанні заручників. По суті, вони публічно взяли на себе відповідальність за зрив виконання мінських угод, зв'язавши два абсолютно різних пункти і питання", – прокоментувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Окрім того, бойовики намагаються штучно зменшити кількість утримуваних заручників, у такий спосіб, за висловом Геращенко, "перетворюючи питання звільнення на непристойний торг".

 

"Безумовне звільнення всіх заручників – це обов'язковий пункт мінських угод, який давно мав бути виконаний. Наші герої утримуються в підвалах "лнрів-днрів" незаконно. І відповідальність за цю публічну заяву по зриву мінських домовленостей тепер повністю лягає на бойовиків і країну, що їх підтримує, – РФ", – зазначила Геращенко.

 

Представник переговорної групи наголосила, що амністія може відбутися "тільки після повернення законності на окуповані території і виведення звідти "буратін".

 

22.10.2015