Уряд подав ВР проект закону про Державний прапор.

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді проект закону про Державний прапор.

 

Мета закону – законодавче врегулювання питань опису, порядку використання та правового захисту Державного прапора. У проекті містяться положення щодо опису Прапора, визначаються випадки та вимоги до постійного встановлення Прапора, встановлення або підняття, особливості використання Прапора миротворчим контингентом та миротворчим персоналом, закордонними дипломатичними установами України.

 

Проект також забороняє використання зображення Державного прапора або його імітації у рекламі. Окрім того, забороняється використовувати Прапор не за призначенням "або у спосіб, що виражає зневажливе ставлення до нього, розміщувати на ньому будь-які предмети, написи чи зображення, якщо при цьому виявляється неповага до державного символу".

 

Слід зазначити, проект містить низку технічних регламентів, притаманних радше підзаконним актам, аніж законові: зокрема, встановлює колір та розміри древка Прапора, форму кінцівки древка, кут нахилу прапора тощо. Також проект містить кілька необов'язкових норм на кшталт дозволу громадянам України встановлювати прапори нажитлових будинках чи у транспортних засобах.

 

21.10.2015