Польща готова чинити рішучий спротив побудові «Північного потоку-2».

Про це пообіцяла прем'єр-міністр Польщі Ева Копач – повідомило радіо  Polskie Radio.

 

 

Таку заяву керівниця польського уряду зробила на передвиборчих телевізійних дебатах з представницею опозиційної партії «Право і справедливість» Беатою Шидло, котра теж претендує на посаду прем'єр-міністра.

 

«Ми повинні дбати за власну країну, як за власний будинок. Ми будемо дуже голосно протестувати проти Nord Stream-2»,  – заявила Копач. Прем'єрка також дорікнула своїй опонентці, що під час будівництва газогону Nord Stream-1 2006 року вона не чула обурених голосів її партійних соратників з ПіС.

 

Нагадаємо, що російський енергетичний концерн «Газпром» 4 вересня підписав з європейськими партнерами угоду про будівництво третьої і четвертої ниток газогону Nord Stream. До складу нового консорціуму увійшло шестеро учасників: «Газпром», E.ON, дочірня компанія BASF Wintershall, OMV, ENGIE і Royal Dutch Shell. Відповідно до проекту, за двома ниткам, прокладання яких повинна бути завершена до кінця 2019 року, в Німеччину буде поставлятися 55 мільярдів кубометрів газу в обхід України.

 

Як і Nord Stream-1, Nord Stream-2 може призвести до напруженості між країнами Євросоюзу, вважають експерти. Ціни на газ для країн Центральної та Східної Європи стануть вищими, ніж для заходу континенту, незважаючи на те, що ці країни ближче до Росії і витрати на транзит зараз нижчий.

20.10.2015