В УКГЦ наголошують, що участь священиків у виборах суперечить церковному законодавству.

Адміністратор Патріаршої курії і секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) звернувся до правлячих архиєпископів і єпископів Церкви, в якому наголосив, що участь священиків у виборах суперечить церковному законодавству.

 

Як повідомляє департамент інформації УГКЦ, звернення оголошене на доручення Блаженнішого Святослава.

 

"Як ви розумієте, такі дії суперечать церковному законодавству Католицької Церкви, яке не допускає прямої участі духовенства у політичних процесах, та рішенням 63-ї сесії Синоду єпископів КГВА, які були сформульовані у відомій вам інструкції про поведінку священнослужителів УГКЦ під час політичних виборчих кампаній", – ідеться в листі владики Богдана.

 

Секретар Синоду зазначає, що такі дії священнослужителів "ще й стають причиною згіршення віруючого люду та підривають авторитет Церкви в очах громадян України".

 

У зв'язку з цим, владика Богдан звернувся до єпископів УГКЦ з проханням перевірити участь духовенства у виборах і вжити заходів задля виправлення ситуації: зобов'язати священнослужителів якнайшвидше зняти свої кандидатури з виборчих перегонів та оголосити їм попередження про неприпустимість подібних дій; у випадку непослуху – накласти покарання, відповідно до церковного законодавства.

 

"Ласкаво прошу вас проявити максимум пастирської чуйності, щоб не допустити повторення минулих помилок та захоронити нашу Церкву від скандалів, а водночас дати як духовенству, так і мирянам належні моральні орієнтири щодо їх поведінки в цей непростий для нашої Батьківщини час", – попросив владика Богдан.

 

Як писав "Z", на місцевих виборах у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях балотується понад 80 священиків; більшість із них репрезентують православну церкву.

 

20.10.2015