Шукали ліки проти малярії. Знайшли від раку.

Кожні новини про те, що відкрили лікарство від раку, слід сприймати дуже обережно. Адже зазвичай вони дуже перебільшені. Але цього разу, здається, мова йде про справді сенсаційне відкриття, яке здійснили данські науковці.

 

Як і чимало важливих відкриттів, воно сталося випадково. Вчені щукали зовсім інші ліки – проти малярії. Малярія особливо небезпечна для вагітних жінок, оскільки її плазмодії охоче  атакують клітини плаценти, що пов’язує плід з організмом матері.

 

Вже віддавна вчених цікавить подібність плаценти до новоутворень. Адже і плацента, і ракові пухлини ростуть надзвичайно швидко. Достатньо кількох місяців, щоб з кількох клітин плацента виросла до органу, що важить близько кілограма. Крім того, плацента є чужорідним органом щодо тіла, який виходить назовні одразу після пологів. З цього погляду вона нагадує ракову пухлину, яка теж росте дуже швидко та є чужим щодо організму тілом.  

 

Досягнення данських вчених полягає у відкритті біохімічного механізму цієї схожості. Вони встановили, що на поверхні клітин плаценти та ракових пухлин виступає однаковий вид полісахарид, що називається хондроїтинсульфатами. Саме завдяки хондроїтинсульфатам малярійний плазмодій так охоче атакує плаценту.

 

Вченим в лабораторії вдалося виділити білок, який плазмоїд використовує у ролі зачіпки. При цьому в науковців з’явилася ідея додати до нього спеціальний токсин. Як наслідок, з’явилося прекрасне лікарство проти раку: малярійний плазмодій шукає, як і плаценту, ракові пухлини, приєднується до них, вивільняє токсин і вбиває. Своє відкриття вчені опублікували у часописі Сancer Cell.

 

«Ми встановили, яку роль відіграють хондроїтинсульфати. Вони запевнюють клітинам плаценти швидкий ріст і так само поводяться у клітинах новоутворень. Через ці полісахариди малярійний плазмодій однаково атакує і плаценту, і ракові пухлини», – пояснює проф. Алі Саланті з Відділу імунології і мікробіології Копенгагенського університету.

 

Команда вчених під керівництвом А. Саланті протестувала тисячі проб різноманітних новоутворень – від пухлини головного мозку до лейкемії. Змодефікований плазмоїд вбивав понад 90% різновидів раку. Нову методику протестували на мишах, яким вживили людські ракові клітини.

 

Зокрема, розмір неходжкінської лімфоми, яку прищепили гризунам, зменшився на ¾ порівняно з контрольною групою. Новоутворення простати зникали у двох мишей з шести вже після першої дози препарату. А у випадку агресивних новоутворень кісток п’ять з шести мишей після процедури лікування жили ще протягом восьми тижнів, тоді як у контрольній групі не вижила жодна.

 

Єдиний недолік розробленої данцями терапії полягає в тому, що вона не годиться для вагітних жінок, адже плаценту вона вбиває так само, як ракові пухлини.

 

Наступним кроком має стати проведення клінічних випробувань методики вже на людях. «У найкращому разі це вдасться зробити протягом чотирьох років. Ще не знаємо, чи терапія буде так само ефективна на людях і чи не викликатиме серйозних побічних наслідків. Але поки ми оптимісти, адже все вказує на те, що білок приєднується тільки до полісахарид на клітинах плаценти і новоутворень», – каже проф. Саланті. 

 

Michał Rolecki

Szukali leku na malarię. Znaleźli na raka

Wyborcza.pl, 14/10/2015

Зреферував Євген Ланюк

17.10.2015