Чому дорожчає євро

Єдина європейська валюта не перестає дивувати. Попри масу невирішених соціально-економічних проблем в зоні євро, він зненацька почав зростати. Якщо навесні його курс впав до рівня $1,05, ще місяць тому перебував на позначці $1,1, то вже 15 жовтня під час торгів за нього давали 1,15 долара. То що, всі заяви про швидку смерть євровалюти виявилися безпідставними?

 

 

 

Зрозуміло, що такі дрібні курсові коливання навряд чи зможуть вразити українця, росіянина чи молдаванина, чия валюта за минулий рік зазнавала дво- і трикратних падінь. Проте для стабільного євроленду, такі зміни курсу є досить суттєвими. Вони однозначно мусять свідчити про певні системні зміни. І якщо курс євро зростає, то ці зміни повинні мати позитивний характер.

 

Якщо поглянути на графік курсу євро щодо долара, то чітко видно, що стійкої тенденції до зростання єдина європейська валюта набуває приблизно з середини літа. І це не може не дивувати. Адже саме в цей період у Європі руба стає проблема біженців. Міграційний потік стрімко наростає, пожираючи кошти, зусилля й репутацію Європейської Унії.

 

Відновлюються добрі старі дискусії про Untergang des Abendlandes – Присмерк краю вечірнього сонця. Про те, що Європа втрачає свою привабливість, свої цінності, свій генотип.

 

Утім на світовий валютний ринок всі ці шпенґлерівські страшилки не справляють жодного враження: попит на євро не падає, а, навпаки, зростає. Що більше, він досягає чергової кульмінації якраз зараз, коли в Німеччині почали слабшати позиції бундесканцерки Анґели Меркель, котра останнім часом уособлювала собою ще й живу гарантію стабільності єдиної європейської валюти.

 

Якщо дотримуватися класичної схеми, то в такій ситуації міжнародні інвестори мали б позбавлятися євро. Однак, замість цього, вони його активно скуповують. Дивина, чи не так?

 

Тож варто усвідомити, що в сучасному світі різноманітні політичні перипетії вже не впливають на валютні котирування. Тобто ні, звісно ж впливають, але вже не так жорстко й однозначно, не в такій великій мірі, як зазвичай вважали.

 

А що ж тоді має ключове значення? Передовсім – фундаментальні макроекономічні чинники, котрі можуть не збігатися в різних країнах. Наприклад, для російського рубля стабілізуючим чинником є, безумовно, ціна на нафту. На  євро ж цінові стрибки якихось окремих товарів не справляють відчутного впливу, зате на його курс, наприклад щодо долара, істотно впливає  рівень відсоткових ставок, який встановлюють Європейський центральний банк і Федеральна резервна система США.

 

Зараз облікові ставки, встановлені двома згаданими фінансово-кредитними інституціями, приблизно однакові, вони прямують до нуля. Однак є й певні особливості в ареалах існування європейської та американської валют. Якщо Федеральна резервна система давно вже готує ринки США до початку підвищення відсоткових ставок, то Європейський центробанк продовжує проводити політику так званого «кількісного пом'якшення», яка вже закінчилася в Америці. Тобто ЄЦБ продовжує напомповувати економіку наддешевими грішми. Що є суттєвим важелем її стимулювання.

 

Водночас не слід сказане вище сприймати як свідчення того, що американська економіка входить у якусь темну смугу. Аж ніяк. Варто розуміти, що зростання облікових ставок у Сполучених Штатах  супроводжуватиметься зростанням прибутковості американських державних облігацій.

 

Як стверджують експерти агенції Bloomberg, американська господарка розвивається цьогоріч настільки успішно, що голова Ради директорів ФРС Джанет Єллен могла б спокійно підняти ставку ще й раніше. Однак вона не ризикнула це зробити, побоюючись, що підвищення відсоткової ставки в США спровокує відтік капіталу з… китайських та інших азійських ринків. Їх все ще продовжує лихоманити, а це, своєю чергою,  відчутно сповільнює темпи зростання американських бірж й може викликати охолодження всієї світової економіки.

 

У такі ситуації валютні експерти утверджуються у переконанні, що ФРС принаймні до кінця поточного року так і не зважиться підняти ставку. А отже в цей момент вигідно продавати долари і гнати догори євро.

 

Звідси можна зробити висновок, що, по-перше, зараз ми спостерігаємо не стільки зміцнення європейської валюти, скільки послаблення американської. По-друге, і американська, і європейська господарки зараз перебувають у напрочуд добрій кондиції, тобто можна сміливо говорити про те, що кризи лишилися в минулому. По-третє, євро однозначно подолало смугу невдач і зараз набирає бали.

16.10.2015