Магдиш у скандальному інтерв'ю говорила не про УГКЦ

Керівник управління Львівської міської ради з питань культури Ірина Магдиш, критикуючи окремих представників церкви за їхнє "жирування", мала на увазі репрезентантів окремих неканонічних церков, сект.

 

Це випливає із інтерв'ю Ірини Магдиш виданню "Варіанти" за грудень 2014 року, в котрому вона майже дослівно висловлювала твердження, котрі збігаються з репліками, сказаними у скандальному інтерв'ю "Українській правді". Втім, у старому інтерв'ю Магдиш чіткіше висловила власну позицію й назвала прізвище конкретного пастора.

 

Цитата з "Варіантів", 2014 рік:

"Дуже часто такі мікрорайони будуть десь ген-ген, далеко від центру і люди там живуть, як на вигнанні. Ось, візьмемо, приміром, ситуацію на Рясному. Там просто розгул різних сект, різних магів і цілителів – тому що люди інакшої розваги не мають. Єдине їхнє культурне дозвілля – коли хтось приходить і починає їм проповідувати. Наприклад, отець Ковпак. Я недавно дізналася, що він, насправді, відлучений від церкви. У нього якісь великі проблеми із канонічною церквою. І в Рясному він просто жирує – гребе десятину лопатами. Його послідовники дозволяють собі заходити в школи, ледь не ставити там свої вівтарі. Діти, замість того, щоб вчитися, під час уроків стоять на службі божій, як піонери на лінійці".

 

Цитата з "Української правди", 2015 рік:

"Є райони, де взагалі нічого нема – жодного культурного центру, жодної бібліотеки, театру чи кінотеатру. Це мертві райони у культурному сенсі. Єдина розвага для людей у такому районі – церква. І церква починає на тому жирувати і зловживати страшним чином. В одному із таких районів у кожній школі у вестибюлі стоїть фігура Божої матері, обкладена квітами, такий вівтар маленький. Іноді я там заставала моменти, коли під час уроків діти стояли, як на лінійкці, перед цим вівтарем, а пастор правив службу".

 

Українська Греко-Католицька Церква відцуралася від Василя Ковпака, колишнього адміністратора церкви Святих Петра і Павла у Львові-Рясному, ще 2004 року:
 

"З великим болем подаємо до загального відома, що священик Василь Ковпак, дотепер адміністратор церкви Святих Петра і Павла у м. Львові - Рясне, з власної волі перестав належати до Української Греко-Католицької Церкви і до Католицької Церкви взагалі. Незважаючи на його заяви вірності Вселенському Архиєреєві Папі Римському та Верховному Архиєпископові УГКЦ, він підпорядкувався неканонічному чужому єпископові Бернардові Фельє, який не підпорядкований Святішому Отцеві та не є в єдності з Католицькою Церквою.

Священикові Василеві Ковпакові та його послідовникам дорога до повернення до УГКЦ завжди відкрита під умовою відречення від приналежності чужому єпископові.

Усі священнодіяння священика Василя Ковпака та його послідовників неважні перед нашою та всією Католицькою Церквою.

     У Христі Господі

+ЛЮБОМИР"

(цит. за повідомленням РІСУ від 9 лютого 2004 року)

 

09.10.2015