Священик УГКЦ балотувався від Радикальної партії Ляшка та як самовисуванець.

Як наслідок, Коломийська міська виборча комісія скасувала його реєстрацію кандидатом на посаду міського голови як самовисуванця. У будь-якому разі, Інструкція про поведінку священиків УГКЦ під час політичних виборчих кампаній забороняє йому агітувати за себе чи за Радикальну партію.

 

Як повідомляє видання "Паралелі", Коломийська міська виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата на посаду міського голови Коломиї священика УГКЦ самовисуванця Михайла Арсенича. Причиною є те, що Арсенича висунула Радикальна Партія Олега Ляшка кандидатом у депутати Івано-Франківської обласної ради. Закон, на думку комісії, забороняє участь у різних рівнях виборів від різних суб’єктів. 

 

Отець Арсенич є настоятелем Церкви Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ в селі Матеївці Коломийського району, але зареєстрований у Нижньому Березові Косівського району у тій же, Івано-Франківській області. В Україні Арсенич став відомим завдяки своїй палкій промові, виголошеній у 2010 році біля пам'ятника Бандері у Коломиї. Її запис стали активно поширювати на платформі YouTube у грудні 2013 року під час Євромайдану у Києві і видавали як звернення до пастви у Києві. За свою “екстремістську промову” священик Михайло Арсенич отримав канонічне попередження від Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. У декреті, що стосувався поведінки Арсенича, його промову названо "радикально-агресивною".

 

Додамо, що Арсенич балотування до Верховної Ради України у 2007 році за списком ВО "Свобода". 

 

Нагадаємо, що відповідно до Інструкції про поведінку священиків УГКЦ під час політичних виборчих кампаній, "священик може діяти в політичній сфері лише за виразного благословення правлячого єпископа, який попередньо має узгодити це рішення з Главою Церкви". Водночас, для священиків УГКЦ заборонена і пряма, і непряма агітація за будь-якого кандидата чи партію.

 

08.10.2015