ЄУ розпочинають жорсткішу боротьби з перевізникам нелегальних мігрантів.

Це передбачено другою фазою спільної операції країн-членів Європейської Унії в Середземному морі – повідомляє Перший канал німецького телебачення.

 

 

В рамках операції, відомої під назвою Sophia, її учасникам буде дозволено перехоплювати човни з нелегальними мігрантами, оглядати судна і затримувати контрабандистів у водах Середземномор'я. Раніше в рамках операції ЄУ по боротьбі з нелегальними перевізниками мігрантів через Середземне море до Європи передбачалися лише рятувальні операції людей, котрі потрапили в халепу.

 

Керування активною фазою військово-морської операції відбуватиметься з Риму. Під командуванням італійського адмірала Енріко Кредендіно перебуватиме кілька кораблів. Приєднається до операції і британський фрегат HMS Richmond.

 

«Ми зможемо підніматися на борт (підозрілого судна – Z), оглядати й затримувати підозрілі судна в міжнародних водах, а упійманих нелегальних перевізників передавати в руки італійським судовим органам», - пояснила суть другої фази операції Верховний представник Євроунії із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Моґеріні.

 

Перший етап спільної операції ЄУ був розпочатий 22 червня і передбачав дислокацію в міжнародних водах кораблів, повітряних суден і безпілотників з метою збору інформації та моніторингу. Тоді операція носила назву EUNavfor Med. Друга фаза операції отримала свою назву на ім'я дівчинки, яка народилася на борту європейського судна, яке в серпні врятувало її мати-біженку біля берегів Лівії.

07.10.2015